Избраният за ВСС Калпакчиев: Има двоен стандарт спрямо съдиите

Избраният за ВСС Калпакчиев: Има двоен стандарт спрямо съдиите
Съдия Калпакчиев отново призова колегите си да се обединят и да вземат общи решения по проблемите, които „се виждат от всички“. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет прилага двоен стандарт по отношение на съдиите, заяви Калин Калпакчиев, който беше избран за член на новия ВСС от съдийската квота.

В студиото на bTV Калпакчиев припомни уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, което беше мотивирано със забавяне на дела, като посочи, че за същите нарушения съдия Петя Крънчева не беше освободена от длъжност.

„Номинациите и изборът на членове на ВСС трябва да бъдат подложени на сериозен анализ“, коментира още новоизбраният член на ВСС.

„Наблюдава се засилено влияние на началниците върху съдиите, може би най-вече при избора на делегати“, поясни Калпакчиев.

Все пак той изрази мнение, че не е имало опит за намеса и влияние при избора на членове на ВСС.

Съдия Калпакчиев отново призова колегите си да се обединят и да вземат общи решения по проблемите, които „се виждат от всички и по време на изслушванията всички ги изтъкнаха“.

Що се отнася до делото САПАРД, той коментира, че дори и съдът да вижда, че има престъпления, ако те не са в рамките на внесеното обвинение, не може да се стигне до осъдителна присъда.

„Наказателното производство е образувано през 2006 г. паралелно в Германия и България. През 2007 г. немските власти искат трансфер на наказателно производство, което значи, че те предоставят на българските власти данните, които са събрали. Оттам българската прокуратура не може бързо и адекватно да развие доказателствата и тезата“, обясни Калпакчиев.

По думите му през 2009 година, внасяйки два обвинителни акта, прокуратурата „изначално прави невъзможно доказването на вината“.

#България #Германия #Петя Крънчева #Съюза на Съдиите #Мирослава Тодорова #САПАРД #ВСС #Висшият съдебен съвет #Калин Калпакчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници