Диалог между полицаи и ръководство имало, но безрезултатен

Диалог между полицаи и ръководство имало, но безрезултатен
Служителите на МВР протестират за по-високи заплати и по-добри условия на труд не за първи път. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Диалог между полицейските синдикати и ръководството на МВР има, но резултатите от него са бавни и незадоволителни, заяви председателят на най-големия полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

„Социалният диалог, от който министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е толкова доволен, наистина върви, развива се, но резултатите идват твърде бавно и в повечето случаи не са тези, които очакваме," посочи Валентин Попов, цитиран от БГНЕС, минути преди началото на синдикалния протест.

Протестното шествие на полицейските служители започна в 16:00 часа в градинката на храма „Св. Седмочисленици" в София, а по-късно ще се придвижи до сградата на Министерството на финансите.

„За първи от три години насам през юли тази година, ние поставихме искания за увеличение на заплатите на служителите в МВР," каза синдикалистът.

Лидерът на полицейския протест е категоричен, че служителите на МВР са проявили максимална толерантност и са изчакали достатъчно дълго вътрешният министър Цветан

„Повече няма за кога да чакаме. И сега имаме социални искания – освен за увеличение на заплатите има и други – за законодателни промени," заяви още Валентин Попов.

По думите му, МВР е единственото ведомство в България, в което със закон е позволена ангарията.

„Служителите могат да полагат извънреден труд неограничено, а законът налага ограничения на извънредния труд, който се компенсира. Всичко оттам нататък е работа без заплащане. Засега не сме получили удовлетворителен отговор на нито едно от нашите искания," категоричен бе председателят на синдиката.

Въпреки че не пожела да се обвърже с официално твърдение, Валентин Попов призна, че има индикации на определени места нарочно да се организират полицейски акции в деня на протеста, за да се възпрепятства участието на служители.

„Официално няма как да го потвърдя, защото не съм видял такава официална заповед. Но такива индикации категорично имаме – не навсякъде, но на определени места," коментира синдикалният лидер.

Той обясни, че полицаите излизат на протест, защото не се очертават реални резултати след първия кръг на преговорите с ръководството на 22 август.

В градинката пред храма „Св. Седмочисленици" до началото на протеста се бяха събрали около 1000 членове на полицейския синдикат от десетки градове на страната.

Те са облечени със светлоотразителни жилетки, на които е изписана абревиатурата на синдиката. Веят се само български знамена и протестът е озвучен с българска музика.

#МВР #полицаи #протест #СФСМВР #Валентин Попов #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници