Китай няма да празнува 40 г. дипломация с Япония

Китай няма да празнува 40 г. дипломация с Япония
Напрежението между Китай и Япония силно ескалира в началото на септември, особено след фактическото национализиране от Япония на островите Сенкаку. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Китай отложи церемонията по случай 40-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения с Япония заради териториалния им спор.

Спорът за островите се изостри през 70-те години на 20. век, когато в района бяха открити залежи на природен газ и петрол.

Напрежението между Китай и Япония силно ескалира в началото на септември, особено след фактическото национализиране от Япония на островите Сенкаку (Дяоюй), за които претендира Китай.

Групата от необитаеми островчета е разположена на 200 км североизточно от Тайван и на 400 км западно от Окинава.

Поради сегашната ситуация китайската страна реши възпоменателния прием за 40-годишнината от установяването на дипломатически отношения да бъде отложен до нова заповед, уточни китайската осведомителна агенция „Синхуа".

Като източник тя цитира пожелал анонимност представител на Китайската асоциация за дружба с чуждите страни.

Самата Асоциация, която е свързана с китайското министерство на външните работи, отказа да потвърди информацията на „Синхуа", отбелязват АФП и БГНЕС.

Малко преди това японската агенция „Джиджи прес" също разгласи новината, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

#Китай #Япония #териториален спор #острови Сенкаку #нефт #природен газ #дипломатически отношения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници