Украйна подари елха на Папата

Украйна подари елха на Папата
Шейсетгодишното дърво с височина колкото 10-етажна сграда и тегло близо пет тона е било отсечено в украинската част на Карпатите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във Ватикана приключи работата по монтирането на площад „Свети Петър“ на гигантската коледна елха – подарък от Украйна.

Шейсетгодишното дърво с височина колкото 10-етажна сграда и тегло близо пет тона е било отсечено в украинската част на Карпатите, предаде БНР, позовавайки се на ИТАР–ТАСС.

Освен тази огромна ела Украйна е подарила на Светия престол още 43 по-малки елхи от Лвовската област, които ще украсяват ватиканските дворци.

Началото на традицията на площад „Свети Петър“ да бъде поставяно голямо коледно дърво бе положено от папа Йоан-Павел Втори и тя бе продължена от приемника му папа Бенедикт Шестнайсети. Във Ватикана са били доставяни елхи от Германия, Австрия, Белгия, Словакия, Полша и Италия.

Украсяването на елхата ще приключи на 16 декември. На площада ще бъде изграден и триизмерен макет възстановка на раждането на Исус Христос в яслата във Витлеем с фигурки на Светото семейство, посочва още агенцията.

Тазгодишната елха на площада „Свети Петър“ е с височина 30 метра. Според календара на Ватикана за церемониите през този месец на 24 декември папата ще ръководи литургията в едноименната катедрала, а на следващия ден ще отправи от балкона на базиликата рождественските си пожелания.

#елхи #площад #Украйна #елха #Ватикана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници