Роми от Сърбия и Македония искат убежище в Германия

Роми от Сърбия и Македония искат убежище в Германия
Дете от ромската общност в гр. Митровица, Северно Косово. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди роми от Сърбия и Македония подават молба за политическо убежище в Германия.

Повечето от тях са наясно, че нямат право на такова. Но пък докато чакат отговор, те получават куп социални облаги, пише Дойче веле.

Всяка година десетки хиляди роми от Балканите се отправят на Запад в търсене на по-добър живот. Докато обаче за българските и румънски роми става все по-лесно да заживеят легално в Германия, то за ромите от другите балкански страни това си остава трудно постижима мечта.

Ето защо ромите от Сърбия и Македония търсят други начини за "легално бягство" от мизерията. Един от тях е подаването на молба за политическо убежище в Германия.

Според официалните данни от германските служби, броят на подадените молби за политическо убежище от сръбски и македонски роми е нараснал четири пъти от пролетта насам, като само през август подадените молби са били 1 100.

Дойче веле отбелязва, че въпреки че ромите в Сърбия и Македония са маргинализирани и че голяма част от тях са безработни, но в нито една от двете страни те минават за политически преследвани.

Ето защо те не могат да разчитат да получат статут на политически бежанци. При подадени общо 2 000 нови молби за политическо убежище през 2012-та, статут на бежанец са получили само двама от тях.

Повечето роми от Сърбия и Македония признават, че мизерията и бедността е тяхната основна причина за търсене на убежище. Една четвърт от тях пък посочват като мотив лошото здравеопазване в родните им страни.

Известна роля в процедурата по признаване на политическо убежище играе и решението на Федералния конституционен съд на Германия. През юни съдиите окачествиха социалните помощи, отпускани на подалите молби за политическо убежище, като недостатъчни и постановиха те да получават помощи, подобни на тези за дълготрайно безработни. Вероятно точно заради това решение на Конституционния съд много роми от Сърбия и Македония пристигат в Германия и веднага подават молба за политическо убежище. Един македонски ром например споделя, че ако успее да се задържи поне два месеца в Германия, с парите от социалните помощи ще може да живее дълго време в родната си страна.

Дойче веле пропомня, че от края на 2009 година сърбите и македонците не се нуждаят от виза, за да пътуват свободно в рамките на ЕС. За гражданите на двете страни обаче важат специални условия, според които напускащите ги трябва да докажат наличието на определена сума, осигуряваща престоя им в ЕС, както и билет за връщането в Македония или Сърбия.

Въпреки това броят на търсещите политическо убежище расте с всеки изминал ден - особено в Германия. Това застрашава безвизовия режим с двете страни: още миналата година ЕК заплаши отново да въведе временен визов режим за Сърбия и Македония и внесе съответната поправка в правилника за издаване на визи. Ромските организации протестират, защото, според тях, от ограниченията във визовия режим ще бъдат засегнати само ромите.

#Сърбия #Македония #роми #Германия #политическо убежище #бежанци #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници