Слави Бинев отправи 17 искания към Кабинета на „поход на независимостта"

Слави Бинев отправи 17 искания към Кабинета на „поход на независимостта"
Пред митинг от няколко хиляди души в София, наречен "поход на независимостта" лидерът на ГОРД Слави Бинев отправи редица искания към правителството на Борисов, включително да подаде оставка. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В слово пред митинг на площад "Независимост" в София председателят на ГОРД Слави Бинев прочете декларация, в която се отправят 17 искания към правителството.

Евродепутатът, който влезе в ЕП с листата на „Атака", отправи исканията от името на своята формация ГОРД и от името на „Национален фронт за спасение на България", предаде БГНЕС.

Бинев поведе многохиляден, както е обявен "Поход на независимостта", в центъра на София в събота.

Шествието бе предвождано от лидерите на партия "Национален фронт за спасение на България", на партия ГОРД, от активисти на Гражданско движение "Гергьовден" и др. Част от протестиращите носеха фланелки с надпис: "Счупи оковите" и скандираха "Оставка!" и "Мафия!".

Декларацията на ГОРД и другите формации ще бъде връчена на президента и премиера в понеделник.

Те искат в срок до една седмица правителството да изнесе точни данни каква част от обществените средства, в това число и на фирмите с държавно участие, се съхраняват в Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка и Българо-американската кредитна банка.

Освент това според протестиращите премиерът Борисов трябва да даде ясни и точни отговори за флашките, за ползването на правителствения самолет от неговия кръг хора, както и за търговията с власт.

Други от исканията са правителството да гарантира свалянето на цензурата и свободата на словото в България; а инициира и приеме закон, съгласно който собственици на медии у нас не могат да бъдат офшорни компании и дружества с акции на приносител; да обяви реалните собственици на фирми и медии, получили европейско финансиране, за да стане ясно кой и срещу колко лъска имиджа на Борисов; да подкрепи Комисията за защита на конкуренцията с ясно антимонополно законодателство; да се прекрати изпълнението на златната концесия от фирма "Дънди Прешъс" и да покани международна екологична експертиза за последиците от тяхната дейност; да спре изпълнението на всякакви отговорности към фирма "Юлен", на която „подари" 700 декара от Национален парк "Пирин", а след това и Витоша, „да гарантира и на най-върлия скептик в държавата, че изборите ще бъдат честни, че няма да бъде подменен вотът на хората и на изборните резултати".

15-та точка от декларацията гласи: "Като реална стъпка за намаляване на зависимостта на гражданите от банките, правителството да предприеме законодателни поправки, разрешаващи фалита на физически лица, защото българите продължават да плащат лихви на банки за ипотекирани имоти, които поради невъзможност да изплатят са им отнети. В декларацията се посочват и други искания, свързани със социалната политика, съдебната система, здравеопазването и образованието.

„Чака ни най-тежката зима от началото на кризата. Бизнесът на средните и дребните предприемачи е на колене, а безработицата расте, правителството не дава отговор как ще излезем от немотията, в която ни вкара", добави Бинев.

Протестиращите призовават правителството и Борисов да си ходят. Ако това не стане, следващите митинги и протести ще бъдат все по-многолюдни, докато исканията на българските граждани не бъдат приети, заплашиха те.

"Народът се събужда, макар че след всяко събуждане пак го обземат симптомите на дълбоко заспиване. Мисля, че недоволството сред широките народни слоеве расте", заяви пред БГНЕС съпредседателят на ПП Национален фронт за спасение на България Данчо Хаджиев.

Според него такива митинги и протести ще се множат. „Управлението доказа вече, че се страхува от публичен протест", посочи той.

#Слави Бинев #ГОРД #Национален фронт за спасение на България #Гергьовден #Данчо Хаджиев #протест #Бойко Борисов #ГЕРБ #министър-председател на България #евродепутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници