Магистратите попълниха квотата си в новия Висш съдебен съвет

A A+ A++ A

Късно снощи беше изцяло попълнена 11 - членната магистратска квота в новия Висшия съдебен съвет.

Това стана след като на две гласувания прокурорите избраха своите представители в т.нар. правителство на съдебната власт. Това са Камен Ситнилски, Румен Боев, Михаил Кожарев и Елка Атанасова.

Двама от заместниците на настоящия главен прокурор, един окръжен прокурор, един сега редови, но иначе бивш началник ще са представителите на държавното обвинение в следващия ВСС засега, тъй като групата може да получи подкрепа и чрез парламентарната квота.

Камен Ситнилски, Румен Боев, Михаил Кожарев бяха посочени в медиите като сигурни членове.

„Това събрание, според мен, протече съвършено демократично и публично и прозрачно. Въпреки че се случи това, което се прогнозираше, не вярвам това да е някаква голяма драма, а още повече, че всички тук, които гласуваха доказаха, че гласуват по съвест", коментира заместник главния прокурор Михаил Кожарев, цитиран от БНР в събота.

Безспорната изненада на избора беше влязлата, макар и след балотаж, окръжна прокурорка на Бургас Елка Атанасова.

„Не мога да не кажа, че съм щастлива от доверието на колегите и тъй като аз също четях в медиите за сигурни три кандидатури съм приятно изненадана от техния верен избор", заяви Атанасова.

Новите съдебни кадровици обещаха защита за бившите си колеги от несправедливо вменената им вина.:

„От всички, които неоснователно ги обвиняват, които искат да се бъркат в работата им, които съвсем произволно се опиват да им вменят вина за това, което е вина на обществото или на държавата и за неудачите на другите фронтове", каза заместник главния прокурор Камен Ситнилски.

„Когато прокурорът си работи и си върши работата по закон, ние му я дължим тази защита и до този момент ВСС като че ли не е давал в пълен размер", заяви на свой ред Румен Боев, редовия апелативен прокурор от Пловдив добави и защита от атаки отвътре.

Още преди края на избира в най-гореща тема се превърна първия избор, който предстои на новия ВСС – този на нов главен прокурор. Заместникът на Борис Велчев трябва да е избор между няколко кандидати, да е професионалист, да влезе с летящ старт, да е жена.

Критика към действащия обвинител номер 1 е очакване следващият да е от системата, отговаря Елка Атанасова: „Няма критика. Просто не ми се иска да започваме с една стъпка назад."

В сряда народните представили трябва да изберат своите 11 представители в новия Висш съдебен съвет, чийто мандат започва да тече от 3 октомври.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници