Младенов защитава кохезионната политика на ЕС в Берлин

Младенов защитава кохезионната политика на ЕС в Берлин
Кохезионната политика е в центъра на европейската интеграция, заяви българският външен министър Николай Младенов (на снимката) на срещата с германски си колега Гидо Вестервеле. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кохезионната политика е в центъра на европейската интеграция, заяви българският външен министър Николай Младенов на срещата с германски си колега Гидо Вестервеле.

„Не може да има истинска интеграция без преодоляване на големите различия между държавите членки на ЕС, затова кохезионната политика е в центъра на европейската интеграция," подчерта Николай Младенов.

Той отбеляза, че проект като Софийското метро показва колко ефективна и работеща е политика за сближаване на Европейския съюз и как всички могат да спечелят от нея, съобщиха от Министерството на външните работи.

Гидо Вестервеле от своя страна подчерта необходимостта от инвестиции в проекти, които не само да генерират работни места, но и да насърчават устойчив икономически растеж.

След като Гърция изпадна в криза и даде пример, че кохезионната политика не винаги работи добре, големите държави членки, като Германия, започнаха все по-активно да настояват за намаляването на средствата по тази линия.

Новите страни от ЕС от своя страна обединиха сили, за да покажат какви ползи всъщност носят евросредствата, отпуснати чрез политиката за сближаване.

Българският външен министър Николай Младенов е на еднодневно работно посещение в Берлин по покана на своя германски колега.

Младенов и Вестервеле обсъдиха бъдещето на ЕС, новата многогодишна финансова рамка, както и преодоляването на дълговата криза.

Те се споразумяха за провеждане на двустранни консултации по ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, преговорите за новата бюджетна рамка в ЕС и бъдещето на европейската интеграция.

#Николай Младенов #Гидо Вестервеле #министър на външните работи #България #Германия #Кохезионен фонд #интеграция #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници