Ситнилски: Главният прокурор не трябва да е политик

A A+ A++ A

Новият главен прокурор на България трябва да бъде излъчен от професионалната среда, а не от политическата, категорично заяви сегашният зам.-главен прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Камен Ситнилски.

Ситнилски е и един от 13-те кандидати за навата прокурорска квота на Висшия Съдебен Съвет (ВСС), предава БГНЕС.

„Не вярвам във възможността един политик да си легне политически ангажиран и да се събуди политически неутрален и да заеме някакъв много важен ръководен пост в магистратурата", сподели заместникът на главния прокурор.

Според Ситнилски съдебната система и най-вече прокуратурата е необходимият грешник на държава, с който се оправдават неуспехите, а положителните неща се неглижира.

„Аз мисля, че това е продукт на проблемите на държавата ни, която не бих казал, че е в доста добро състояние. Трябва да има някой, към когото да се отправят всички бели или повече от тях", посочи зам.-главният прокурор.

Ситнилски смята, че добрата и обективна работа на прокуратурата зависи от добре свършената работа на самия ВСС, а също така и информираността на медиите.

Освен това зам.-главният прокурор призова и към увеличение на възнаграждението, което получават магистратите, с мотива, че не може „три-четири години заплатите на една фундаментална част от държавата, каквато е правораздаването, да не се увеличат".

В четвъртък сегашният главнен прокурор Борис Велчев заяви, че е сигурен в прозрачността на вота, и добави, че в държавното обвинение цари спокойствие преди избора.

Той призова магистратите, кото бъдат избрани в квотата на прокурорите, да не отлагат дълго избора си и да потърсят достойна и убедителна кандидатура.

Съдиите и следователите вече направиха своя избор кой да ги представлява в новия състав на ВСС.

Събранието започна в 9:00 часа в петък, но се очаква да приключи късно вечерта поради дългия процес на гласуване и преброяване на бюлетините.

В сряда Румен Георгиев беше избран да представлява следователите в новия състав на ВСС.

На 16 септември съдиите избраха първите шестима членове на новия Съвет, които са Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев.

#Борис Велчев #главен прокурор #ВСС #Висш съдебен съвет #България #зам.-главен прокурор #Камен Ситнилски #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници