Добрев отказа да коментира дали България ще фалира без АЕЦ „Белене“

Добрев отказа да коментира дали България ще фалира без АЕЦ „Белене“
Според енергийния министър Делян Добрев през 2010 г. прогнозите за недостиг на електроенергия били свързани с АЕЦ „Белене“, докато през 2011 г. България е изнесла рекордно количество ток. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С аргумента, че е несериозно, министърът на икономиката Делян Добрев отказа да коментира тезата на премиера Бойко Борисов от април 2011 г., че отказът от строителството на АЕЦ „Белене“ ще доведе до срив на икономиката и до фалит на държавата.

Министър-председателят изказа тази позиция в интервю в предаването „Панорама“ по БНТ на 8 април 2011 г., когато разсъждаваше какво би станало, ако Русия откаже да удължи живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ след 2017 г. и 2019 г.

Пак там той сравнява цените на електроенергията, добивана от ВЕИ, централите на „Марица-изток“ и АЕЦ „Козлодуй“, и прави мрачна прогноза, че при неблагоприятно стечение на обстоятелствата за България няма да има кой да компенсира цените за енергията за населението и може да се срути цялата икономика и да фалира държавата.

Според енергийния министър Делян Добрев обаче през 2010 г. прогнозите за недостиг на електроенергия били свързани с АЕЦ „Белене“, докато през 2011 г. България е изнесла рекордно количество ток.

„Имаме 10 000 мегавата инсталирана мощност, консумираме в момента около 4000 мегавата. В най-тежките зимни дни, когато температурите са минус 20 градуса, консумацията в страната не надминава 7200 мегавата. Цифрите говорят сами за себе си“, аргументира се Делян Добев.

Той не коментира и информацията, че правителството води преговори за строителството на АЕЦ „Белене“ с американски пенсионен фонд.

Делян Добрев предпочете да разясни задачата на консултантската компания „Уестингхаус“, която ще проучва изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Това е консултант, който за 900 000 евро ще оцени всички съществуващи на света технологии, без да дава препоръки за която и да било“, обясни енергийният министър и увери, че щом шефът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов е обещал, значи договорът с компанията може да бъде публикуван.

„Нашата АЕЦ „Козлодуй“ е с технологии на „Уестинхаус“, посочи Добрев. В момента правим такъв тип проект с руски ядрен остров. Няма нищо „франкенщайнско“ в това нещо. Проектът АЕЦ „Белене“ не е изцяло руски“, категоричен бе Делян Добрев, употребявайки метафората на бившия енергиен министър Румен Овчаров.

#„Уестингхаус“ #ВЕИ #АЕЦ „Козлодуй“ #БНТ #АЕЦ „Белене“ #премиер на България #Бойко Борисов #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници