Еврокомисар Георгиева: Вижда се краят на еврокризата

Еврокомисар Георгиева: Вижда се краят на еврокризата
Еврокомисар Георгиева на откриването на учебната година в Икономическия университет във Варна в компанията на ректора проф. Пламен Илиев. Снимка: Impact Press Group
A A+ A++ A

Има сигнали, че кризата в еврозоната е към края си, заяви във Варна еврокомисарят по въпросите за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

По думите на комисар Георгиева, която е бивш вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка, през последните седмици има три много обнадеждаващи признака за излизане на кризата, предаде Дарик радио.

Първият е решението на Европейскате централна банка да изкупува без ограничения облигации на затруднени страни в еврозоната.

„Казахме на света – ние, европейците от страните от еврозоната, имаме една голяма базука – вижте я, можем да гръмнем с нея, за да си пазим нашата валута. Това силно успокои пазарите“, коментира еврокомисарят, която присъства на откриването на новата учебна година в Икономическия университет във Варна.

Вторият положителен показател е решението в Германия да се разреши немско участие в Европейския механизъм за стабилност.

„Освен това видяхме един много важен политически сигнал в Холандия с изборите, които доказаха, че въпреки трудностите европейците са за единна Европа. Това означава, че можем да гледаме малко по-оптимистично на бъдещето“, каза Кристалина Георгиева с уточнението, че кризата в еврозоната е част от една по-комплексна криза.

„Ако искаме да видим силна перспектива за Европа, тя трябва да се гради на много сериозно отношение към конкурентоспособността“, подчерта европейският комисар.

По думите й трябва да се мисли  и за по-голяма икономическа интеграция, банков съюз и по-голямо политическо обединение.

По въпроса за Шенген Кристалина Георгиева заяви, че България е покрила изискванията и един ден страната със сигурност ще влезе в шенгенската зона.

„От гледната точка на нашия интерес за Шенген трябва да бързаме бавно. Влизането в шенгенското пространство е отговорност, то е и разход. Същевременно, ако подредим приоритетите на България, Шенген няма да бъде на челните места, защото ние и сега пътуваме без визи. Следователно не виждам защо българският народ трябва да се вълнува особено много кога ще бъде датата“, допълни в заключение Георгиева.

#Кристалина Георгиева #хуманитарната помощ и реакцията при кризи #Варна #криза #еврозона #Шенген #България #Световната банка #Европейската централна банка #Германия #Холандия #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино