Обама: Филмът за Мохамед е оправдание да ни нападат

Обама: Филмът за Мохамед е оправдание да ни нападат
Обама не потвърди, че зад нападенията срещу американските представителства стои терористичната мрежа „Ал Кайда”. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Екстремистите използваха филма „Невинността на мюсюлманите“ като оправдание за атаки срещу интересите на САЩ по целия свят, заяви американският президент Барак Обама.

Обама отказа да коментира хода на разследванията и не потвърди, че зад нападенията срещу американските представителства стои терористичната мрежа „Ал Кайда“, предаде bTV.

„Ние знаем, че протестите, напълно естествено предизвикани от раздразнението от появата на това видео, бяха използвани от екстремистите да проверят дали ще могат да нанесат удар по интересите на страната ни. САЩ трябва да продължат да разследват обстоятелствата около нападенията, а властите в Египет и Либия потвърдиха намерението си за пълно сътрудничество в това“, допълни държавният глава в предизборно изказване в университета в Маями.

Междувременно заместник държавният секретар на САЩ Уилям Бърнс присъства на възпоменателна церемония в либийската столица Триполи за американския посланик Кристофър Стивънс.

Той заедно с още трима дипломатически служители загинаха миналата седмица при атака на американското консулство в Бенгази.

По-рано в четвъртък Либия официално се извини за насилието, при което бяха убити четиримата американци.

В петък обаче се очаква нова вълна протести в ислямския свят. За да овладее ескалацията на напрежението правителството на умерените ислямисти в Тунис забрани демонстрациите срещу филма „Невинността на мюсюлманите“ и карикатурите на пророка Мохамед.

Парижката префектура също не разреши заявения протест на мюсюлмани. Администраторите на „Фейсбук“ изтриха поста и линка към карикатурите на списание „Поан“.

Същевременно експерти алармираха, че религиозната нетърпимост в целия свят расте обезпокоително.

#Барак Обама #Президент на САЩ #Невинността на мюсюлманите #САЩ #Ал Кайда #Маями #Египет #Либия #Тунис #Франция #Кристофър Стивънс #посланик на САЩ в Либия #Триполи #Бенгази #Либия #пророка Мохамед #Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници