Индия постави антирекорд по заразени с COVID-19 за ден

Индия постави антирекорд по заразени с COVID-19 за ден
Pixabay
A A+ A++ A

314835 новозаразени с коронавирус през последните 24 часа, отчете Индия. Това са повече от всички страни по света от началото на пандемията, предаде БНТ.

Общите случаи на заразени в страната е 15,9 милиона - второ място в света.

В страната има 2074 смъртни случая за 24 часа или общо 185 000 жертви на пандемията.

Броят на смъртните случаи и заразените в Индия обаче е значително по-нисък на глава от населението, отколкото в много други страни.

Дълго недофинансираната здравна система на Индия изнемогва до краен предел по време на опустошителна втора вълна.


Големите частни и държавни болници в Ню Делхи отправиха спешни призиви до правителството за незабавно снабдяване с кислород за стотици пациенти на вентилатори.

В сряда в Ню Делхи бяха доставени близо 500 тона кислород, но това не достигна необходимите 700 тона на ден. Правителството на мегаполиса обвини съседни щати в задържане на доставки. Късно сряда Върховният съд в Ню Делхи разпореди на правителството да осигури безопасно снабдяване с доставки на кислород от фабриките до болниците в Индия.

22-ма пациенти починаха в болница в Западна Индия, след като в сряда бе прекъснато подаването на кислород на 60 вентилатора за половин час.

Една от причините за увеличеният брой случаи са масовите събирания от последните месеци. Милиони присъстваха на религиозния фестивал Kumbh Mela. Състояха се много политически митинги, пищни сватби и мачове по крикет срещу Англия.

Производството на ключови лекарства за коронавирус се бави и дори е спряло в някои фабрики. Пациенти купуват лекарства и кислород на цени на черния пазар.

Щатите в цяла Индия са наложили ограничения, като Ню Делхи е в едноседмично блокиране. Всички магазин, които не са от първа необходимост, са затворени в Махаращра, а Утар Прадеш е в локдаун за уикенд.

В момента САЩ препоръчват да не се пътува до Индия, дори и за онези, които са напълно ваксинирани, а Великобритания добави Индия към своя „червен списък“. Хонконг и Нова Зеландия забраниха полетите до страната.


До момента Индия е ваксинирала повече от 130 милиона души и от 1 май всички възрастни ще имат право на ваксина.

#covid-19 #Индия #заболеваемост #смъртност #свят #рекорд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай