Пак сме на дъното! България е първа в света по обща смъртност

Пак сме на дъното! България е първа в света по обща смъртност

НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

България е на първо място в света по обща смъртност, но въпреки това аз съм оптимист. Процесите не се разбират в дълбочина, защото се гледа само моментната картина. Демографската ситуация е тежка, но със сигурност има изход и съм убеден, че ще можем да обърнем негативната тенденция. Това заяви в ефира на Nova News писателят и демограф доц. Георги Бърдаров.

По думите му решаването на демографската криза няма да стане само с инвестиции в Северозападна България, но такива трябват и в Северна Централна България, Южните Родопи, Странджа-Сакар и др.

Доц. Бърдаров отчете че, че за 2023 г. имаме положителен механичен прираст, както и повишаване на коефициента на плодовитост с близо 1,8%, което ни поставя на трето място в ЕС.

Много е важно да престанем с негативното говорене, защото това дава лош сигнал към младите хора. В крайна сметка кой ще остане да ражда деца, когато постоянно говорим колко е безнадеждно в България?! Трябва да променим реториката си, препоръча демографът.

Той допълни още, че българите в момента сме безкрайно разединени, давайки пример, че не можем да се зарадваме на успехите на такива известни наши сънародници като Георги Господинов, Григор Димитров и Нургюл Салимова.

Задължително е да се обединим и да дадем послание на младите, че има смисъл. В никакъв случай не сме най-изостаналите, просто трябва да дадем положително послание на младите. Защото новите лидери и визионери ще дойдат именно от младите хора на България, завърши доц. Бърдаров.


#доц. Георги Бърдаров #смъртност #демографска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници