Американски пенсионен фонд искал да купува АЕЦ „Белене“

Американски пенсионен фонд искал да купува АЕЦ „Белене“
Тасев е уверен, че реакторите, построени от американци“ няма да бъдат оскъпени в сравнение евентуалния руски вариант. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американски пенсионен фонд искал да закупи АЕЦ „Белене“ още преди България да се откаже окончателно от проекта за втора атомна електроцентрала, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Ако се реализира този проект, при който американски инвеститор – инвестиционен пакет от Американски пенсионен фонд, със заявен интерес, ще откупи проекта АЕЦ „Белене“, то той ще откупи също и правото на строеж, както и лиценза, ще заплати и досегашните разходи на НЕК, които възлизат на около 700 млн. евро“, коментира Тасев в сряда пред БГНЕС.

Той допълни, че при евентуална сделка едновременно с всичко останало инвеститорът ще изкупи оборудването, двата „ядрени острова“ от Русия и ако това се случи, предизборно „всички ще спечелят“.

Според проф. Тасев американските предприемачи са в България от 6 или 7 месеца и инвеститорският интерес от тях е бил заявен още преди окончателното решение на правителството да спре проекта АЕЦ „Белене“.

„Очевидно, че това е по-добрият вариант, защото ако Русия беше инвеститор и кредитор на това мероприятие на сто процента, тогава е възможно в едни бъдещи периоди да се промени съотношението 49% на 50% като акционерно участие и Русия да се окаже мажоритарен собственик на централата, което нямаше да се хареса нито на ЕС, нито на американците“, предполага енергийният експерт.

Според него е известно, че всеки пенсионен фонд е изключително рестриктивен по отношение структурата на пакета си.

„Те допускат до 5% венчър капитал, т.е. те инвестират в дългосрочни книжа, в много сериозни и гарантирани финансови инструменти, но 5% допускат да се играе в отделни инвестиционни проекти. И когато те наистина са се съгласили – това е косвената оценка за ефективността на този проект и неговия бъдещ икономически успех“, убеден е проф. Тасев.

„Не мога да прогнозирам какво ще бъде поведението на управляващата партия. Мога да кажа кое е логично, кое е правилно и кое е изгодно за държавата, както и за самата управляваща партия… в момента сме в ситуация, в която сме поставени да се защитаваме пред арбитражен съд в Париж“, каза още той.

Тасев е уверен, че реакторите, построени от американци“ няма да бъдат оскъпени в сравнение евентуалния руски вариант.

„Така че е напълно възможно кредитът да бъде отпуснат дори при по-благоприятни условия, отколкото предвиждаше руската страна“, добави той.

За т.нар. „енергийна независимост“ професорът коментира: „Аз не приемам тяхната независимост. Няма независима държава. Аз приемам коректния термин „по-малка или по-голяма зависимост“.

По думите му в дадения случай една зависимост се заменя с друга зависимост, но тя съответства и на българската „вече ясно изразена ориентация“.

„Ние сме ориентирани към Европа, Америка, така че няма нищо необичайно в това“, добави енергийният експерт.

В края на март т.г. проф. Атанас Тасев съобщи за интереса към АЕЦ „Белене“ от страна на Американски пенсионен фонд, а през месец юни добави, че проектът би могъл да се осъществи без участието на държавата и с частен западен инвеститор.

#АЕЦ „Белене” #България #Русия #НЕК #проф. Атанас Тасев #ЕС #Европа #Париж #Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници