Професионалните шофьори сменят книжките си на всеки 5 години

Професионалните шофьори сменят книжките си на всеки 5 години
За всички с категории C и D, които подновят шофьорските си книжки до 19 януари 2013 г., срокът ще е 10 години, както е сега. Снимка: burgasinfo.com
A A+ A++ A

Книжките на професионалните шофьори с категории С или D ще се подменят на всеки 5 години, а не както досега на 10.

Промяната влиза в сила от 19 януари 2013 г., реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за българските лични документи, предаде БТА.

Срокът на валидност на свидетелството за управление на МПС за категориите АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ остава 10 години. Такъв остава и срокът за книжките от категория B.

Срокът на свидетелството на лица с трайни увреждания остава до 5 години.

Опозицията възрази срещу промените, защото това ще увеличи разходите на въпросните водачи, предаде Дарик радио.

Управляващите обаче обясниха, че се съобразяват с европейска директива.

„Ако имаш категория B, ако имаш категория за друго и същевременно по-висока категория, колко години ще ти важи книжката?“, попита депутатът от левицата и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев.

„Не е задължително да караме хората на пет години да отиват до МВР и да си вадят ново свидетелство за управление. Нека да го контролираме. Нека, ако не издържат тези изпити, да им се отнеме свидетелството, но да караме хората на пет години да си сменят шофьорските книжки, извинете, това е най-малкото несериозно на този етап“, заяви той.

Анастас Анастасов от ГЕРБ каза, че самият той има категория C, която е придобил, когато е завършвал средното си образование.

„Ако сега искам да се откажа от тази категория, не мога да се откажа само от нея, защото тя ми дава право да шофирам и МПС за категория B, имам право и за мотопед, и за трактор“, допълни той.

Анастасов обясни, че въпросът е обсъждан с представители на МВР и това не е необходимо да заляга в закона, тъй като има наредба по въпроса и ще се реши там.

Зам.-министър Веселин Вучков посочи, че се променят сроковете на шофьорските книжки за категория С – превоз на товари, и за категория D – превоз на хора. По думите му това изискване е залегнало в европейска директива.

Вучков каза, че за всички с категории C и D, които подновят шофьорските си книжки до 19 януари 2013 г., срокът ще е 10 години, както е сега.

Зам.-министърът обясни, че когато категориите са две и една от тях е професионална – след 19 януари 2013 г. срокът на свидетелството за управление ще е пет години.

Допуска се възможност едно лице, което има две категории, да се откаже от едната, уточни Вучков.

От МВР съобщиха, че в страната има над 300 000 свидетелства за управление на МПС с изтекъл срок на валидност. Глобите за шофиране с изтекла шофьорска книжка са от 30 до 200 лв.

#шофьорска книжка #МПС #Петър Мутафчиев #ГЕРБ #Анастас Анастасов #Веселин Вучков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници