Пандемията в развитие: Русия регистрира ваксина за животни, Франция е пред нови рестрикции

Пандемията в развитие: Русия регистрира ваксина за животни, Франция е пред нови рестрикции
A A+ A++ A

Европейският съюз е получил досега 107 милиона дози ваксина срещу ковид, съобщи днес Европейската комисия. Най-големи са доставките от ваксината на Pfizer (67,25 милиона дози).

От ваксината на AstraZeneca са доставени 29,8 милиона дози (около една четвърт от очакваните количества до края на март), а от препарата на Moderna са пристигнали 9,8 милиона дози. Общо всички дози са достатъчни за ваксинирането на 53,5 милиона души.

Говорител на комисията потвърди, че държавите от ЕС продължават да обсъждат как да бъдат разпределени 10 милиона дози от ваксината на Pfizer, които ще бъдат получени предсрочно. Според предложение на португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано днес в медиите, тези дози може да бъдат разпределени след юни, като 2,86 милиона да бъдат насочени към България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, поръчали най-малко от посочената ваксина.

По думите на говорителя днес се очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да представи допълнение към становището си за ваксината на AstraZeneca. По-рано ЕАЛ съобщи, че по-задълбочена оценка може да се очаква във втората седмица на април. Агенцията събира допълнителни данни от държавите в ЕС заради опасенията, че ваксината не е напълно безопасна за всички.

Говорителят добави, че досега ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози ваксини към 41 държави по света. Одобрени са 483 заявки за износ, една е отхвърлена, а по седем се очаква решение.

Русия е регистрирала първата в света ваксина срещу COVID-19 за животни, с наименованието „Карнивак-Ков”, заяви пред РИА Новости Константин Савенков, заместник-началник на Роселхознадзор.

Лекарството е разработено от Федералната държавна институция „Федерален център за здраве на животните” (FGBI „ARRIAH”), подчинено на службата. Според Савенков това е първата и в момента единствена ваксина за животни срещу COVID-19 в света.

В клиничните изпитвания на „Карнивак-Ков”, започнали през октомври миналата година, бяха включени кучета, котки, арктически лисици, норки и други животни. Резултатите от проучванията ни позволяват да заключим, че ваксината е безвредна и осигурява висок имунитет на ваксинираните животни, а антителата срещу коронавируса са разработени в 100% от случаите”, каза Савенков.

Още през април може да се стартира масово производство на ваксината чрез Федералния център за здраве на животните”, добави той.

Според руските учени използването на ваксина за животни може да предотврати развитието на вирусни мутации, най-често възникващи по време на междувидово предаване на патогена, предаде БГНЕС. 

Италия въвежда 5-дневна карантина за пристигащите от България, като мярката ще е в сила от 31 март до 6 април 2021 г.

По информация на посолството ни в Рим пристигащите в Италия от страната ни граждани, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

Новият режим за пътуване е резултат от допълнителните мерки, които се въвеждат от властите в Италия за ограничaване на разпространението на COVID-19.

По същия начин ще бъдат третирани и гражданите, които в последните 14 дни преди влизането си в Италия са пребивавали или пък единствено транзитно са преминавали през: Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Унгария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Княжество Монако.

Сред допусканите изключения са за транзитно преминаващите с частен транспорт, като те се задължават в срок от 36 часа да напуснат страната. Изключения има и за екипажи на транспортни средства, за граждани, които влизат в страната за период, който не надвишава 120 часа и докажат основателни причини, свързани с работа, здраве или абсолютна необходимост.

Пристигащите от България, както и преди, трябва да попълнят декларация с данните си и причините за пътуването, както и началната и крайната му точка. Те също така трябва и да информират местната компетентна здравна институция за пристигането си в Италия, дори и при липса на симптоми на вируса.

Повече информация за ограничителните мерки в Италия е публикувана на сайта на МВнР на адрес: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/29140

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643 , както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: consul@bulemb.it. 

Консулско съдействие може да получите и от генералното консулство на Република България в Милано на следните телефонни номера: 0039 3756596458, 00390284942941, както и на имейл адрес: Consulate.Milan@mfa.bg.

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Франция е пред нови Covid рестрикции, като по-късно тази вечер се очаква президентът Макрон да направи изявление, а затварянето на училищата е вероятна мярка.

"Решенията са взети, президентът ще направи изявление довечера" - това заяви говорителят на френското правителство Габриел Атал след специалното заседание, посветено на пандемията.

Обръщението на президента Макрон не е очаквано за добри вести: епидемичната ситуация се влошава почти в цялата страна, около 60 департамента са надхвърлили „червената линия“ за броя на заразените, засега няма видими резултати и в районите, поставени под карантина на 20 март. Обезпокоително се разраства разпространението на  британския вариант на коронавируса.

Главната грижа на властите е да не се стига до подбор на пациентите в натоварените реанимационни отделения, отбелязва кореспондентът на БНР.

Затварянето на училищата преди пролетната ваканция е най-вероятна мярка, макар и нежелана от президента, но за която настояват немалко лекари.

"За Франция беше шанс да държи досега училищата отворени", заяви вчера министърът на образованието Бланке

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници