СДС предлага общините да получават поне 10% от данък общ доход

СДС предлага общините да получават поне 10% от данък общ доход
СДС ще предложи общините да получават приходи от данък общ доход, първоначално поне по 10% от него, обяви лидерът на партията Емил Кабаиванов, който е и кмет на Карлово. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СДС ще предложи общините да получават приходи от данък общ доход, първоначално поне по 10% от него, обяви на редовната пресконференция лидерът на партията Емил Кабаиванов, който е и кмет на Карлово.

„Освен държавната субсидия на общините те трябва да получават и част от данъка върху доходите на физическите лица, за да имат стимул да търсят инвеститори," обясни още Емил Кабаиванов, цитиран от „Дневник".

Причината за предложението е голямата задлъжнялост на общините към бизнеса.

Десният лидер припомни, че през 2004 г. правителството на НДСВ е отделило средства от държавния бюджет, с които е покрило голяма част от задълженията на българските общини.

„След това не беше приет законов механизъм, който да ограничи разходите на общините, когато те имат стари и неразплатени задължения и в момента отново общините дължат на българския бизнес около 200 млн. лв.," посочи Емил Кабаиванов.

От СДС ще предложат да бъдат предвидени средства в държавния бюджет за разплащане на задълженията на общините към бизнеса, като това стане по изпълнени договори с ясни критерии.

„Фалирала община няма, но има фалирали фирми, защото с години чакат да получат своите пари от общините, а и от държавата," подчерта Емил Кабаиванов, според котого липсата на устойчиви приходи в българските общини също засяга развитието на местното самоуправление.

В момента основните приходи в общинския бюджет са от данък сгради и от такса смет.

„Ако общината не е черноморска или не е зимен курорт, приходите са съвсем ограничени," уточни кметът на Карлово.

Затова от СДС ще предложат ускоряване на процеса на създаване на електронно правителство, като бъдат заделени конкретни средства в Бюджет 2013.

#СДС #данък общ доход #Емил Кабаиванов #Карлово #НДСВ #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници