Червенкондев: „Белене" е сценарий срещу енергийната независимост на България

Червенкондев: „Белене" е сценарий срещу енергийната независимост на България
Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев определи проектът АЕЦ „Белене" като „конспиративен сценарий срещу енергийната независимост и енергийната стабилност" на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев определи проектът АЕЦ „Белене" като „конспиративен сценарий срещу енергийната независимост и енергийната стабилност" на България.

„По този сценарий започва активно да се работи през 2005-2006 г. с поемане на дългосрочни ангажименти за милиарди левове," заяви Диан Червенкондев, цитиран от БГНЕС.

По думите му, след претенциите за компенсации за 1 млрд. евро за отказа от АЕЦ „Белене" и активи на НЕК, могат да се появят такива и към „Язовири и каскади" или към енергоразпределителната мрежа.

„Това защо се случва? Защото в момента България единствено само се стреми към енергийна независимост и диверсификация на енергийните източници, към нов справедлив договор за доставки на газ," посочи депутатът и зам.-председател на Комисията по икономика и енергетика.

Според него претенциите към части от енергийната система на България от страна на Русия са се появили в момент, когато България е започнала да отстоява своите интереси в областта на енергетиката.

„Това може да смята за опит за тайна приватизация и на повишаване на примката в енергийната зависимост на държавата," допълни той.

Следващата седмица депутати от ГЕРБ заедно със свои колеги от Синята коалиция и независими депутати ще внесат искане в Народното събрание за създаване на „парламентарен орган, с който да се отвори кутията АЕЦ „Белене".

„Оттам най-вероятно ще излязат неща, които миришат много, било то на газ, било то на руски доставки, било то на неписани взаимоотношения между правителства," коментира още Диен Червенкондев.

#ГЕРБ #Диан Червенкондев #АЕЦ „Белене" #енергийна независимост #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници