Избори 2021: Как ще се случва подвижното гласуване?

Избори 2021: Как ще се случва подвижното гласуване?
A A+ A++ A

Подвижните секционни избирателни комисии за хората с увреждания и тези, които са под задължителна карантина или изолация, трябва да разполагат с превозно средство, което осигурява кметът на общината, съобщава БНР. Правилата за гласуване с подвижните секции са определени от ЦИК.

Гласуването с подвижна избирателна секция се извършва при спазване на противоепидемичните мерки, съгласно указанията на министъра на здравеопазването.

За избирател, поставен под задължителна карантина или задължителна изолация, при възможност гласуването се извършва пред входа на жилището му. В домa на хората подвижната кутия се поставя на достъпно и видно място. Избирателят получава химикалка, пишеща със син цвят и бюлетина, която се откъсва от кочана пред него и се поставя първи печат.

След като се отбележи вотът, бюлетината се сгъва по оказания начин и се подава на членовете на комисията. Поставя се вторият печат и бюлетината се пуска в урната, като в списъка се вписва часът на гласуване.

В помещението с избирателя не могат да присъстват други лица. Изключения се правят, когато избирателят не може да извърши сам необходимите действия и се налага гласуване с придружител. В случай че избирател не бъде открит на заявения от него адрес, в графата "забележки“ на списъка за гласуване срещу името се отбелязва обстоятелството и списъкът се подписва от член на подвижната комисия.

Във връзка с мерките срещу коронавируса в Ирландия, които ограничават движението на граждани  до 5 км от техните домове с изключение на пътуванията със значими цели, пътуването на българските гласоподаватели извън този радиус в изборния ден на 4 април 2021 г. ще бъде признавано от ирландските власти за значимо.
 
Българското посолство в Ирландия изготви удостоверение за безпрепятствено придвижване на българските гласоподаватели в изборния ден, което да послужи при проверка пред полицейските сили. Удостоверението следва да се представя заедно с български документ за самоличност.
 
Въз основа на препоръки и изисквания за здравна безопасност от Министерство на външните работи и търговията на Ирландия, посолството ни изготви и Протокол за безопасен ред при отваряне на избирателни секции. Той включва три основни направления: управление на потока от избиратели, разпределено гласуване, хигиенни мерки. Мерките за здравна сигурност по време на гласуването включват спазване на дистанция от минимум 2 м, задължително използване на маски вътре и пред избирателната секция, задължителна проверка на температурата. Всеки гражданин, който проявява симптоми на коронавирус, ще бъде предуреден да не пътува до избирателната секция.
 
Здравният протокол, съгласуван между българската и ирландската страна, е задължителен за всяка една от четирите избирателни секции на територията на Ирландия, както и за българските граждани, които ще гласуват в тях.
 
Удостоверението за придвижване и здравният протокол са публикувани на интернет сайта на българското посолство в Дъблин на адрес: https://mfa.bg/embassies/ireland/news/28931

Ирландия е поставена в най-високото пето ниво от националния петстепенен план за ограничаване разпространението на COVID-19. Извънредните мерки в страната са в сила до 5 април 2021 г.
 
Адресите на четирите избирателни секции са публикувани на интернет страницата на МВнР на следния линк:

https://www.mfa.bg/embassies/ireland/ns2021/3758

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници