Пандемията в развитие: Европа може да достигне колективен имунитет до средата юли

Пандемията в развитие: Европа може да достигне колективен имунитет до средата юли
A A+ A++ A

Европа може да достигне колективен имунитет до средата юли, заяви вчера еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, като изтъкна очакваното увеличаване на доставките на ваксини срещу Covid-19, предаде АФП.

„Да вземем една символична дата: на 14 юли (националния празник на Франция - бел.ред.) ние ще имаме възможността да достигнем имунитет на целия континент“, каза еврокомисарят по френската телевизия Те Еф 1.

„Това е последната права, защото знаем, че за да победим тази пандемия, има само едно решение: да се ваксинираме. Ваксините идват“, увери той.

По думите на Бретон между март и юни ще бъдат доставени между 300 и 350 милиона дози ваксини. Той уточни, че 60 милиона дози се очакват през март, 100 милиона през април и 120 милиона през май и че в Европа 55 завода вече произвеждат ваксини, отбелязва БТА

Германските власти готвят ново затягане на ограничителните мерки, за да овладеят третата вълна на коронавируса. Канцлерът Ангела Меркел и ръководителите на германските провинции ще обсъдят днес стратегията за борба с пандемията.

Срещата, планирана преди седмици, трябваше да бъде посветена на ново смекчаване на частичната блокада, но дневният ред се промени изцяло поради разпространението на британския вариант на вируса.

В предварителен документ за срещата, съставен от няколко провинции, се иска всички ограничения в страната, които трябваше да са в сила до края на март, да продължат да действат и през април.

Британската програма за масово ваксиниране е изправена пред двумесечно закъснение в случай, че Брюксел забрани износа на ваксини, но няма да помогне съществено на ЕС, показва анализ, поръчан от вестник "Гардиън". 

Доклад на компания, специализирана в анализ на данни, се казва, че забавянето на програмата за масово ваксиниране ще наруши плановете на правителството да отвори икономиката през лятото. Забраната за износ на ваксини, която ще бъде обсъдена от лидерите на 27-те страни-членки на ЕС в четвъртък, сериозно ще засегне усилията на здравните власти и може да принуди правителството да продължи ограниченията за хората. Според компанията обаче това няма да помогне особено на програмите за ваксиниране на самите европейски държави. По изчисления на фирмата сравнително малкият брой дози, които ще бъдат задържани в рамките на блока, ще ускорят ваксинирането на пълнолетните само с около една седмица. 

"Гардиън" посочва, че страните-членки на ЕС са администрирали 10,4 дози ваксина на 100 души в събота в сравнение със 42,7 дози на 100 във Великобритания. Междувременно в събота бе отчетен нов рекорд за направени ваксини за един ден във Великобритания – близо 880 000. В

 случай на забрана на износа от ЕС и забавяне на пратка от 5 милиона дози с "АстраЗенека" от Индия, набелязаният краен срок за ваксиниране на всички пълнолетни на Острова в края на юли може да се измести към края на август, показва анализът.

САЩ са поставили досега 124 481 412 ваксинни дози срещу КОВИД-19, заяви американският Център за контрол и превенция на болестите, цитиран от Ройтерс и БТА.

Поставените дози са от ваксините на "Модерна", "Пфайзер"/"Бионтех" и "Джонсън и Джонсън".

Центърът каза, че 81 415 769 души са получили най-малко една доза, а 44 141 228 човека са напълно ваксинирани.

Близо 6500 души, дегизирани като слънчогледи, горили или лекари, участваха вчера в карнавал в град Марсилия в Южна Франция. Повечето бяха млади хора без предпазни маски въпреки напредването на пандемията в страната, принудило правителството да въведе по-строги ограничения, предаде Франс прес.

Полицията осъди неразрешеното струпване на хора и "незачитането" на изискването за социална дистанция.

 

Хиляди участници с маскарадни костюми дефилираха, танцувайки под звуците на музика, вчера следобед на две крачки от централния булевард "Канебиер".

"Невероятно! Бяха ми казали: "Има нещо в Марсилия, което не е за изпускане, и това е карнавалът в Плен" - един от кварталите на града, разказва ентусиазирано 26-годишният Ромен, дегизиран като хлебар.



"На младите им писна от карантини. Тук няма възрастни хора с крехко здраве, само млади", добавя той. Миналата година прочутият карнавала в Марсилия бе отменен заради коронавируса.

Полицията осъди "съвсем безотговорното" поведение на участниците, заяви за АФП, че прави проверки за спазване на рестрикциите в зоната около шествието, и обеща, че на нарушителите ще бъдат съставяни протоколи.

В събота френските власти въведоха в редица региони нови ограничения, обхванали 21 милиона жители на страната. Причина бе това, което "все по-ясно започва да прилича на трета вълна", заяви премиерът Жан Кастекс. За разлика от Ница Марсилия не е засегната от новите мерки срещу COVID-19, но там все още са в сила по-раншните рестрикции, включително задължителното носене на предпазни маски, допълва АФП.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници