Заплатите скачат с 35% през 2015 г. при усвоени еврофондове

Заплатите скачат с 35% през 2015 г. при усвоени еврофондове
Томислав Дончев представи българския иконометричен модел за измерване на ефекта от фондовете на ЕС върху икономиката - с 9,3% по-висок БВП, с 4,8% повече заетост и с 35% по-високи заплати през 2015 г. при усвоени евросредства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Усвояването на еврофондовете ще увеличи заплатите с 35%, а БВП ще скочи с 9,3% повече от прогнозираното през 2015 г., обяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Той цитира цифрите от представения от него математически модел SIBILA (Simulation of Bulgaria's Investment in Long-term Advance), който показва макроикономическия ефект върху българската икономика от използването на европейски средства, предаде БНР.

Съгласно изчисленията по този модел, през 2015 г. БВП ще бъде с 9,3% повече от прогнозирания, ако се усвоят изцяло европейските пари. Заетостта ще бъде с 4,8% по-висока, а работната заплата би се увеличила с 34,6%.

Моделът съпоставя развитието на страната при максимално използване на средствата от ЕС и при изцяло липсващи такива средства.

Министърът отбеляза, че към момента близо 90% от средствата по оперативните програми вече са договорени, а подписаните договори са за над 7 млрд. евро.

От тази сума 2 милиарда са по Оперативна програма „Околна среда“ и над 1,4 млрд. евро по Оперативна програма „Регионално развитие“.

По информация на Томислав Дончев реално изплатените средства към края на август са в размер на 2,106 млрд. евро, т.е. 26% от договорените средства.

„Към края на август сме получили от Брюксел общо над 1,8 млрд. евро, или близо 27% от всички средства, които трябва да получим по оперативните програми“, посочи министърът.

Томислав Дончев очаква, че страната ни ще може да разчита на поне 8 млрд. евро от ЕС през следващия седемгодишен програмен период.

#макроикономика #математически модел #ОП „Околна среда“. ОП „Регионално развитие“ #програмен период #ЕК #ЕС #еврофондове #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници