Съветник на президента Желев: Делото за радикален ислям създава религиозно напрежение

Съветник на президента Желев: Делото за радикален ислям създава религиозно напрежение
Около 300 души са се събрали пред Окръжния съд в Пазарджик, където се гледа делото за разпространение на радикален ислям. Подсъдими са 13 членове на нерегистрирана религиозна групировка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото за радикален ислям в Окръжния съд в Пазарджик е опасно, защото създава напрежение на религиозна основа, заяви доц. д-р Михаил Иванов, преподавател в Нов български университет и съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев.

„Обвинителният акт, който съм прочел, е несъстоятелен в много пунктове. Прокуратурата трябва внимателно да си изясни какво значи проповядване на антидемократична идеология“, каза доц. Михаил Иванов в ефира на БНР.

Той поясни, че сунитското ислямско течение салафизъм означава завръщане към предците и проповядва исляма на основата само на свещените книги. Доцентът сравни салафизма с протестантството и подчерта, че сам по себе си той не може да бъде престъпление.

„Никъде в обвинителния акт няма анализ в какво точно се изразява престъпната роля на салафизма“, подчерта експертът.

По думите му единственото нещо, което е направил имамът в Рудозем, е организирането на детски футболен отбор, за да проповядва салафизма.

По-рано във вторник Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 13-те души, обвинени в разпространение на радикален ислям в Пазарджик.

Срещу Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа.

Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация „Ал-Уакф ал-ислями“ - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Ръководител на българския клон на ислямистката организация „Ал-Уакф Ал-Ислями“ е Саид Мутлу, който е ходжа в Сърница.

Той и останалите членове на организацията са наблюдавани в продължение на две години, като за целта са използвани и специални разузнавателни средства.

Домът на ходжата е един от проверените в община Велинград адреси по операцията на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пазарджик за пресичане дейността на българския клон на организацията.

„Неразбирането и непознаването на исляма довежда до такива абсурдни ситуации“, заяви Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство, по повод обвинението на пазарджишката прокуратура към 13-те души за проповядване на радикален ислям.

Главното мюфтийство заяви подкрепата си за задържаните и определи обвиненията срещу тях за несъстоятелни, несправедливи и тенденциозни.

#Саид Мутлу #„Ал-Уакф ал-ислями“ #Желю Желев #Нов български университет #Михаил Иванов #Пазарджик #Окръжен съд #радикален ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници