Пандемията в развитие: ЕС не води преговори за купуване на „Спутник V“

Пандемията в развитие: ЕС не води преговори за купуване на „Спутник V“
A A+ A++ A

От Европейската комисия заявиха пред БНР, че в момента не се водят преговори за купуване на дози от руската ваксина "Спутник V" на ниво Европейски съюз. Това предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

По-рано агенция "Ройтерс" съобщи, че страните членки обмисляли възможността за преговори с производителя на "Спутник V".

В същото време ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев е заявил, че Русия "вече има споразумения с компании от Италия, Испания, Франция и Германия за производство на „Спутник V".

На 4 март Европейската агенция по лекарствата започна оценка за достъп на руската ваксина до европейския пазар.

Руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ може да се произвежда в Западна Европа. Това стана ясно от съобщения на разработчиците на ваксината.

Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев заяви в изявление, че неговата организация „вече е постигнала споразумения с компании от Италия, Испания, Франция и Германия за стартиране на производството на „Спутник V“, съобщи БГНЕС.

Производствените споразумения в ключови европейски държави идват в момент, в който Медицинската агенция на ЕС обсъжда официално одобрение за руската ваксина. Днес ръководителят на отдела за здравни заплахи и ваксинационна стратегия на ЕМА Марко Кавалери обяви в ефира на италианската радиостанция Il Sole 24 Ore, че агенцията може да одобри руската ваксина не по-рано от месец май. 

По-рано днес Ройтерс съобщи, че Европейският съюз възнамерява да започне преговори за закупуване на руската ваксина, за да приложи програма за ваксинация на населението на европейските страни срещу коронавирусна инфекция. За да се случи това, е необходимо да се получат искания от четири държави. Припомняме, че Унгария и Словакия вече закупиха от руската ваксина, а Чехия обяви, че е заинтересована.

И Нидерландия спира временно ваксинацията с „AstraZeneca“

Нидерландия се нареди сред страните, които прекратиха временно употребата на ваксината на „AstraZeneca“ поне до 29 март като превантивна мярка. Подобен ход вече предприе и Ирландия. Решението е в отговор на съобщения от Дания и Норвегия за възможни тежки нежелани реакции.

Трима здравни работници в Норвегия, които наскоро са били ваксинирани с продукта, са били хоспитализирани за кръвотечение, кръвни съсиреци и тробмоцитопения, съобщиха здравните власти в събота, цитирани от bTV.

В неделя „AstraZeneca“ заяви, че е извършила проучване на здравната информация на над 17 млн. ваксинирани с нейния продукт в Европейския съюз и Великобритания и не е открила данни за връзка между ваксината и споменатите състояния. В Нидерландия днес започват парламентарни избори, които заради пандемията ще се проведат в рамките на три дни.

Испания удължи граничния контрол с Португалия до 6 април

Испания удължи граничния контрол с Португалия до 6 април, за да намали пътувания между двете държави в дните около католическия Великден. Влизането в Испания е разрешено само за испанци, техните съпрузи или партньори, регистрирани в публичния регистър и децата, които живеят под тяхно попечителство. 

Границата с Португалия бе затворена на 31 януари, заради рязко нарастване на случаите на заразени с новите щамове на коронавируса в съседната държава. Сега ситуацията е овладяна и от двете страни на границата, но властите предприемат по-строги мерки, за да предотвратят евентуална четвърта вълна на Covid-19. 

Те очакват с наближаването на Великденските празници да се увеличат и несъществените пътувания и затова затягат ограниченията.

В Испания от 29 март до 9 април, когато е Страстната седмица, няма да може да се пътува между отделните региони по искане на централното правителство. 

Всички се съгласиха с изключение на регионалното правителство в Мадрид , което ще обжалва мярката пред съда. Според премиера Изабел Диас Аюсо заразата в Испания влиза през летище Барахас в Мадрид и кабинетът на Педро Санчес трябва да ограничи полетите, а не да ограничава самите испанци.

Междувременно честотата на заразяване в страната спадна под 130 случая на 100 000 жители, поради което Германия премахна 6 испански провинции от списъка на рисковите области. Това са Кастилия Ла Манча, Валенсия, Естремадура, Ла Риоха, Мурсия и Балеарските острови.

Италия затяга мерките срещу коронавируса

В три четвърти от Италия, която регистрира над сто хиляди смъртни случая от COVID-19, от днес е в сила по-строг локдаун, предаде Франс прес.

Италианците, за които се отнасят новите ограничения, ще са под карантина до 6 април, което включва великденските празници. Училищата, ресторантите, магазините и музеите в по-голямата част от страната през този период ще са затворени.

Италианските власти се надяват на подобрение на ситуацията през втората половина на пролетта, заяви здравният министър Роберто Сперанца.

Италия миналата година стана първата европейска държава, засегната от коронавируса, което доведе до въвеждането на локдаун в северната част на страната, който впоследствие бе наложен на цялата територия.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници