България упорито отказва на ЕС да въведе квоти за жените на високи постове

България упорито отказва на ЕС да въведе квоти за жените на високи постове
България упорито не иска да въведе 40-процентна квота за представителство на жените в ръководните органи на определени компании, както настоява ЕС. Снимка: archiparlour.org
A A+ A++ A

България упорито не иска да въведе 40-процентна квота за представителство на жените в ръководните органи на определени компании, както настоява ЕС.

Девет държави – членки на ЕС, сред които и България, обединиха усилията си, за да предотвратят опитите на съюза да установи такова правило, съобщиха дипломатически източници на ЕС, цитирани от АФП и БГНЕС.

„Не подкрепяме приемането на правно задължителни постановления за представителство на жени в бордовете на компании на европейско ниво“, заяви източник, цитирайки писмо, изпратено до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и неговата заместничка Вивиан Рединг, която направи предложението за квотата.

В писмото се признава, че „има проблем заради прекалено ниския брой на жените и трябва да се положат усилия за повишаването им в йерархията, но за това са необходими подходи на национално ниво. Тези усилия трябва да продължат, това трябва да е следваният път“, допълни източникът.

Източниците съобщиха, че държавите, подписали писмото, са България, Чехия, Латвия, Естония, Литва, Унгария, Малта, Холандия и Великобритания и те вероятно имат достатъчно гласове, за да блокират предложението, когато бъде подложено на гласуване в ЕС.

Предложението на Вивиан Рединг за по-голямо представителство на жените в бордовете на компаниите беше прието със смесени реакции, като държавите членки подкрепиха целта, но изразиха резерви относно установяването на фиксирани квоти.

Въпросът отново беше подложен на дискусии, когато Европейският парламент блокира номинацията на Ив Мерш от Люксембург в Изпълнителния борд на Европейската централна банка, в който влизат само мъже, и поиска от правителствата да издигнат жени кандидати.

Миналата година Рединг призова компаниите да поемат ангажимент до март 2012 г., че жените ще имат 30% от местата в управителните органи до 2015 г. и 40% от 2020 г.

В проекта на директивата се посочваше, че настоящото „непълноценно използване на уменията на висококвалифицирани жени представлява за ЕС загуба на потенциал за икономически растеж“.

#България #ЕС #жени #квота #Вивиан Рединг #ЕК #Чехия #Латвия #Естония #Литва #Унгария #Малта #Холандия #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници