Станциите на метрото протекли заради недовършен паркинг

Станциите на метрото протекли заради недовършен паркинг
Йорданка Фандъкова присъства на тържествената церемония и водосвета за празника на столицата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новата станция на столичното метро „Джеймс Баучер“ е протекла заради незавършеното строителство на паркинг, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която се позова на мнението на експерти.

„Нека не обобщаваме, не е протекло метрото. Има проблем на две места, има обяснение от страна на ръководството на „Метрополитен“. Това е огромен обект. Нека да кажем, че строителите и изпълнителите си носят своята отговорност. Там, където има проблем, трябва да го поправят“, обясни Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Кметът на София обясни, че надзорът е много строг. Тя припомни, че 10% от заплащането на изпълнителите се задържат като гаранция, за да могат да отстранят всички евентуални дефекти. Ако има такива, те трябва да се отстранят за сметка на изпълнителите.

Йорданка Фандъкова присъства на тържествената церемония и водосвета за празника на столицата.

В словото си по повод Деня на София тя не пропусна да отбележи и строителството на метрото. Така тя посочи, че общината успяла да усвои близо 2 млрд. лева европейски средства.

„С тяхна помощ и с много работа за по-малко от четири години построихме втория лъч на метрото и в момента продължаваме първия. Той ще бъде завършен в рамките на следващите 18 месеца“, каза градоначалника.

Йорданка Фандъкова изтъкна, че благодарение на този проект градът „модернизира възлова част от своята инфраструктура“, а едновременно с това преоткрива богатото си културно-историческо наследство, което тепърва предстои да работи за столичани.

„София обаче не е само метро. През последните години успяхме да построим много училища, около 50 детски градини. Това са първите такива строежи от 30 години насам“, подчерта кметът.

Тя изброи още парите, инвестирани в обновяването на градския транспорт, зелената система на града, водните проекти и канализацията.

„В същото време София е един от най-големите работодатели. Столицата на България е на едно от челните места в класацията за най-ниска безработица в ЕС“, изтъкна Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че София е уникален град и затова, че на няколко крачки един от друг се намират храмове на четири религии.

„Днес на нейния празник толерантността и мъдростта са голямото послание, което София отправя“, подчерта Йорданка Фандъкова и отправи благодарност към правителството и лично на премиера и министрите. Не пропусна в благодарностите си и всички общински съветници.

След водосвета бе издигнато знаме, а на тържествената церемония присъстваха и премиерът, министри, съветници и посланици.

На него бе и председателят на НС Цецка Цачева, която прие в началото на церемонията почетния строй на гвардейците. Нямаше обаче много софиянци.

#Ден на София #17 септември #Йорданка Фандъкова #метро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници