Брюксел критикува остро Турция по пътя към ЕС

Брюксел критикува остро Турция по пътя към ЕС
В проектодоклада на Европейската комисия за напредъка на Турция към членство в Европейския съюз през 2012 г. се съдържат остри критики към страната. Снимка: earththreats.com
A A+ A++ A

В проектодоклада на Европейската комисия за напредъка на Турция към членство в Европейския съюз през 2012 г. се съдържат остри критики към страната.

Препоръчва се Анкара да гарантира свободата на словото на медиите и на неформалните граждански организации в страната, предаде БНР.

Като драстичен пример за ограничаване на свободата на словото и на мисълта се посочва случаят с пианиста Фазъл Сай, срещу когото се развихри кампания заради критиките му срещу проявите на нетолерантност в турското общество.

Визират се и журналистите Недим Шенер и Ахмет Шък, които бяха задържани една година без присъда в затвора заради критични статии в печата и бяха освободени преди няколко месеца, но процесът срещу тях продължава.

Специално се акцентира на състоянието на местата за излежаване на наказанията, които по преценка на Брюксел са под европейските стандарти.

На европейските изисквания не отговаря и приетият от турското правителство Наказателен кодекс, а реформите в турската съдебна система не са удовлетворителни.

Според Брюксел промените, приети на референдума преди две години, не са достатъчно прозрачни, надеждни и демократични, поради което на Турция ѝ предстои да направи още важни реформи.

Очаква се окончателният доклад на Европейската комисия да бъде представен в началото на октомври. Тогава ще бъдат представени и годишните доклади за напредъка на всички държави, които искат да се присъединят към ЕС.

#ЕС #Турция #интеграция #Наказателен кодекс #свобода на словото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници