Плевнелиев бърза с пенсионната реформа

Плевнелиев бърза с пенсионната реформа
Пенсионната реформа няма алтернатива, но в дискусиите в момента не се акцентира върху най-адекватните стъпки, по които да бъдат извършени промените“, отбеляза Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реформата в пенсионната система на България трябва да се случи възможно най-бързо и с повече прозрачност.

„Аз приветствам усилията за пенсионна реформа. Това, което на мен ми липсва, е по-голяма прозрачност на обосновката. Какви точно ефекти целим да се постигнат и кога, увеличаването на възрастта до 65 години в две трети от европейските държави вече се случи и това не е случайно. България също трябва да направи и да извърви своя път“, заяви в Пловдив новоизбраният президент Росен Плевнелиев, цитиран от БНР.

Според него България трябва спешно да постигне устойчивост на пенсионната си система, тъй като в момента 60% от парите за пенсии трябва да се осигуряват от правителството от други източници.

„Пенсионната реформа няма алтернатива, но в дискусиите в момента не се акцентира върху най-адекватните стъпки, по които да бъдат извършени промените“, отбеляза Плевнелиев.

Той изтъкна още един аргумент за бързото реформиране на пенсионната система, като подчерта, че още през 2013 година България ще трябва да плаща дълг от над 2 млрд. лв. по т.нар. „кредит Милен Велчев“, а предстои рефинансиране и на други задължения.

По думите му, за да се платят тези пари, страната ни ще трябва да търси дългосрочни кредити и от състоянието на пенсионната ни система ще зависят условията, при които те ще бъдат отпуснати.

Следователно всички българи ще платят цената на забавената пенсионна реформа. Отговорната позиция е пенсионната реформа да се направи добре сега, каза новоизбраният президент.

#Росен Плевнелиев #президент #Плевнелиев #пенсионна #реформа #дълг #Европейски #държави #България #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници