Пандемията в развитие: Плъзнаха фалшиви китайски ваксини,100 милиона имунизирани по света

Пандемията в развитие: Плъзнаха фалшиви китайски ваксини,100 милиона имунизирани по света
A A+ A++ A

Фалшиви китайски ваксини срещу коронавируса са били продадени на различни държави от китайска престъпна организация. Задържани са 80 души, предаде БТА.

Властите в Пекин заявиха, че дейностите на престъпната организация са спрени.

Съответните държави са уведомени, че може да са получили фалшиви дози, заяви говорителят на китайското външно министерство, без да назове страните.

Ваксината на „AstraZeneca“ има 60% ефикасност, се посочва в документ с подробна информация на Европейската агенция по лекарствата, публикуван на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

„Резултатите показват 59,5% намаление на симптоматичните случаи на Covid-19 при хора, на които е приложена ваксината (64 от 5 258 са развили COVID-19 с проявени симптоми)“, става ясно от документа. За сравнение останалите две одобрени в ЕС ваксини са показали значително по-висок ефект. Тази на „Pfizer/BioNTech“ има 95% ефикасност, а тази на „Модерна“ - 94%. В същото време страната ни е заложила именно на ваксината на „AstraZeneca“ при имунизирането на населението, като до края на годината у нас се очакват малко над 4,5 млн. дози, необходими за ваксинацията на малко над 2,2 млн. души. 

Ваксината е безопасна и ефективна при предпазване от Covid-19 при хора на и над 18- годишна възраст. Тя се прилага в две дози, като втората доза трябва да се приложи от 4 до 12 седмици след първата. 

Няма обаче достатъчно данни за влиянието на ваксината при хора над 55 години, тъй като участниците в проучването ѝ са били на възраст между 18 и 55 години. Това е и причината редица държави да обявят, че няма да прилагат ваксината на „AstraZeneca“ при възрастни хора.

„Спутник V” осигурява повече от 2 години защита

Руската ваксина „Спутник V” може да осигури защита от коронавирус за повече от 2 години, заяви директорът на център „Гамалея” Александър Гинцбург. „Имаме голяма надежда, потвърдена от експериментални факти, че продължителността на действието на препарата за ваксиниране няма да бъде няколко месеца, а най-малко две години и повече”, каза той.

При доброволците по време на третата фаза на клиничните тестове на ваксината „Спутник V” не са регистрирани сериозни увреждания, подчерта ученият, цитиран от БГНЕС. Основните резултати от третата фаза са потвърдили заключенията от предишните две: ваксината е напълно безопасна. Има незначителни странични ефекти, отчетени при първата и втората фаза на изпитанията.

Ръководителят на екипа, разработил ваксината, подчерта, че „Спутник V” е показала еднаква ефективност сред различните възрастови групи. Отбелязва се също, че сред възрастните хора страничните ефекти се срещат по-рядко, отколкото при по-младите.

През Франция само с негативен PCR

Франция въведе изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест и за транзитно преминаващи. Изследването трябва да бъде направено в рамките на 72 часа преди пътуването, съобщиха от МВнР. 

Изискването важи за всички граждани над 11-годишна възраст, независимо дали пътуването е по суша или със самолет. При пътуване с прекачване срокът се изчислява от отпътуването на първия полет.

Изключение има за транспортните работници, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 км около дома им.

Припомняме, че на 31 януари 2021 г. Франция забрани всички пътувания до и от страни извън Европейския съюз. А при всяко влизане във Франция от страни от ЕС по въздух, море или сухопътни граници се изисква отрицателен PCR тест за коронавирус.

Над 100 милиона дози ваксина срещу COVID-19 вече са поставени по света, съобщи Франс прес, позовавайки се на свое преброяване, направено въз основа на официални данни.

Откакто кампаниите по масово ваксиниране започнаха в началото на декември, към обяд днес са били поставени най-малко 101 317 005 дози на ваксина в поне 77 държави и територии.

На първо място по брой ваксинирани на глава от населението е Израел. Над една трета от жителите на страната (37 процента) вече са получили първата доза, а един на всеки петима (21 на сто) и втората необходима за постигане на имунитет.

Масовото ваксиниране е привилегия за богатите държави, отбелязва АФП. По данни на Световната банка близо две трети от хората, получили поне по една доза (65 процента), живеят в развитите страни, чийто дял от населението на Земята е само 16 на сто.

На челни позиции са Великобритания (9,8 милиона сложени дози, или 13,7 процента от жителите), Съединените щати (32,2 милиона дози или 7,9 на сто), Обединените арабски емирства (3,4 милиона дози, без данни за дял от населението) и Сърбия (6,2 процента от жителите).

В Европейския съюз са поставени 12,7 милиона дози (2,3 на сто от населението). На първите места са Малта (5,4 процента от жителите), Дания (3,2 на сто) и Полша (3,1 процента).

В двете страни с население от над 1 милиард (Китай и Индия) са поставени съответно 24 милиона и 4 милиона дози, което значи, че е обхваната малка част от населението.

Над една трета от жителите на планетата (35%) живеят в държави, в които ваксинационната кампания още не е започнала. Това са бедни страни, които "гледат и чакат", както заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ваксинационната кампания не е започнала и в няколко богати държави като Япония, Южна Корея и Австралия.

Към този момент по света се прилагат седем ваксини, отбелязва АФП.

Европа, Северна Америка, Израел и арабските страни от Залива използват предимно две - на американската компания Pfizer/германската BioNTech и на американската Moderna.

Ваксината на британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет, която вече е в употреба във Великобритания, Индия и още няколко държави, наскоро получи одобрението и на ЕС. Индия използва и друга ваксина, разработена от местната компания Бхарат Байотек (Bharat Biotech).

Руската ваксина Спутник V на Центъра "Гамалея" се използва, освен в самата Русия, в Беларус, Сърбия, Алжир и Аржентина. Има и две китайски ваксини.

Освен в Китай препаратът на Sinopharm се използва в ОАЕ, Бахрейн, Египет, Сейшелските острови, Лаос и Сърбия. Ваксината на Sinovac е в употреба в Турция, Бразилия, Индонезия и Китай.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници