Финансовите министри извън еврозоната се срещат в България

Финансовите министри извън еврозоната се срещат в България
Симеон Дянков участва в заседанието на Съвета на финансовите министри от ЕС ЕКОФИН в Никозия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще бъде домакин на среща на финансовите министри на 10-те страни извън еврозоната през декември, съобщи вицепрезидентът и министър на финансите Симеон Дянков в Кипър.

Симеон Дянков участва в заседанието на Съвета на финансовите министри от ЕС ЕКОФИН в Никозия.

На срещата в България през декември ще бъде обсъждано предложеното от ЕК създаване на единен банков надзор в Европейския съюз, предаде БНР.

Предложението на ЕК за създаване на единен надзорен механизъм за банките е основна тема на провеждащата се в рамките на Кипърското председателство неформална среща на финансовите министри от ЕС.

„България подкрепя тази идея като нужна стъпка за развитието на единния финансов пазар, не само на еврозоната. Но има много детайли, които са още твърде сурови и противоречиви," коментира Симеон Дянков.

Според него в обсъждания проект интересите на 10-те държави извън еврозоната, включително и България, не са достатъчно добре защитени.

Въвеждането на единния банков надзор няма да представлява проблем за банките в България, тъй като три четвърти от сектора у нас се състои от големи банки, представени в Европа и те така или иначе ще попаднат в този механизъм, обясни финансовият министър.

Според него България е в сравнително добра позиция, особено защото БНБ има много положителен опит в последните 15 години за справяне с кризисни ситуации.

#Симеон Дянков #еврозона #Кипър #Никозия #Екофин #банков надзор #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници