Стив Ханке: Еврозоната спокойно може да е по-малка

Стив Ханке: Еврозоната спокойно може да е по-малка
Предложените от Европейската комисия регулации на банките са обречени на провал, защото налагат твърде строг контрол, прогнозира професорът по приложна икономика Стив Ханке. Снимка: skyturk360.com
A A+ A++ A

Предложените от Европейската комисия регулации на банките са обречени на провал, защото налагат твърде строг контрол, прогнозира професорът по приложна икономика Стив Ханке.

„Новите мерки отново напълно ще се провалят, защото се опитват строго да контролират банките, от които идват парите в съвременната икономика," коментира пред БНР икономистът, известен в България като бащата на валутния борд.

По думите му, около 85% от парите в икономиката се произвeждат от банките, а не от централните банки.

„ЕЦБ произвежда едва 15% от парите за икономиката на еврозоната. Имаме огромен дефицит на пари в пространството с обща валута 8 – 9 % под необходимото. Затова еврозоната е почти в рецесия," коментира още Стив Ханке.

Според експерта, България е постъпила разумно, отлагайки влизането си в еврозоната, а Гърция не е трябвало да бъде приемана в нея и следва да я напусне.

„В Брюксел направиха сериия от грешки, водещи до все повече потенциални проблеми. Това, разбира се, беше основната причина България да направи онова, което препоръчвам от началото, а именно да не се присъединява към валутния съюз. Защо управляващите в България не пожелаха да вкарат страната в Европейския валутен съюз? Защото знаят, че обществото ще е против. Второ, защото знаят, че това политически ще е равносилно на скок в кофа с вряща вода," подчерта още икономистът.

Според него би било доста неприятен развод, ако Гърция или Испания си тръгне, но това определено нямало да е краят на еврозоната.

„Съвсем спокойно може да си има и по-малка еврозона, която да си функционира добре. Проблемът е преходът от сегашната конфигурация към по-малка," смята Стив Ханке.

Той посочи, че най-логичното решение е Гърция да напусне еврозоната, защото никога не е трябвало да влиза в нея.

„Всички знаеха, че гърците лъжеха за техните статистически данни, а някои хора бяха достатъчно умни, за да проумеят също, че това е балканска страна и нейното политическо поведение има различен характер от това на европейските държави. Гърция трябва да излезе от еврото и вероятно ще го направи. Гърция е малка икономика, но психологическият ефект от излизането й ще е огромен, както и ефектът на голям отлив на европейски субсидии от страните в Зоната," обясни още Стив Ханке.

Професорът посъветва България да се съсредоточи в борбата с корупцията и създаване на подходящи условия за бизнес.

„Не бих си губил времето да се тревожа дали ЕС ще съществува след 20 г. или не. Бих посветил цялото си време в тревога за корупцията и престъпността в България. Ако бях на мястото на българското правителство, бих се концентрирал в подобряването на позицията си в класацията на Световната банка за лесни условия за правене на бизнес," подчерта Стив Ханке.

#Стив Ханке #валутен борд #еврозона #България #Гърция #ЕК #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници