Заради новите щамове: ЕК иска по-малко пътувания из ЕС

Заради новите щамове: ЕК иска по-малко пътувания из ЕС
БЛС
A A+ A++ A

Европейската комисия предложи на лидерите на ЕС да идентифицират „тъмночервени“ зони на континента, където коронавирусът се разпространява по-бързо. Всички, освен съществените пътувания от тези зони, ще бъдат ограничени. Това стана ясно след срещата на върха, посветена на нарастващото предизвикателство от по-инфекциозни варианти на COVID-19, предаде БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

Лидерите на ЕС се съгласиха по време на видеоконференцията, че трябва да се постигне съгласие относно общи стандарти за сертификати за ваксини за медицински цели. Те обаче оставиха за по-късно дебатът дали сертфикатите могат да бъдат използвани, за да се даде възможност за пътуване, както искат Гърция и Испания.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция след срещата, че здравната ситуация в Европа е „много сериозна“ заради новите варианти на вируса и нарастване на инфекциите.

Тя подчерта, че държавите не трябва да затварят границите си, за да гарантират функционирането на единния пазар, включително потока на стоки и пътуванията за трансгранични работници.

Тя обаче заяви, че Комисията ще добави нова категория „тъмно червено“ към своите индикатори за риск на онези региони, където вирусът циркулира с много висока скорост. Днес почти цяла Европа е „червена”.

„От хората, пътуващи от тъмночервени зони, може да се наложи да се изисква да си направят тест преди заминаването, както и да преминат карантина след пристигането“, каза тя и добави, че всички несъществени пътувания от тези зони трябва да бъдат ограничени.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата, че европейските страни трябва да приемат сериозно новата мутация, разпространена във Великобритания, за да избегнат трета вълна на пандемията.

„Не можем да изключим затварянето на граници, но искаме да ги предотвратим чрез сътрудничество в рамките на Европейския съюз“, каза тя на пресконференция в Берлин.

Отделно изпълнителната власт на ЕС иска 27-те държави-членки да се споразумеят за общ подход към сертификатите за ваксинация до края на януари – така че сертификат, издаден от Естония да би бил валиден например в Португалия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че на ваксинационните паспорти трябва да се гледа с „голямо внимание“, особено защото все още не е ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса на други.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, който председателства срещите на върха на ЕС, каза, че това ще бъде дебатирано по-късно.

Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз одобриха и използването на антигенни бързи тестове, както и взаимното признаване в цялата общност на резултатите от PCR тестовете за коронавирус. Това се казва в изявлението на срещата на върха на ЕС, която се провежда онлайн тази вечер.

„Днес държавите-членки единодушно се съгласиха с препоръката на Съвета за установяване на обща рамка за използването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на резултатите от тестовете за COVID-19 в целия ЕС“, се казва в него.

Документът подчертава, че решението „ще помогне за смекчаване на разпространението на вируса и ще допринесе за гладкото функциониране на вътрешния пазар“. „Взаимното признаване на резултатите от теста за SARS-CoV2 от сертифицирани здравни органи е от съществено значение за улесняване на трансграничното движение, проследяване и лечение на заразените при трансгранични контакти“, се казва в него.

Следователно всички страни от ЕС трябва да приемат резултатите от бързите антигенни тестове и PCR тестовете. В допълнение, препоръката на Съвета включва „споделяне на стандартизиран набор от данни (чрез цифрова платформа), разработване на общ списък с бързи тестове за COVID-19 за антигени, определяне на приоритети на ситуации за използване на такива тестове (например контакти с потвърдени случаи, групи от огнища) и много други”, се казва в изявлението. #ЕК #ЕС #Европа #коронавирус #нови щамове #Урсула фон дер Лайен #Шарл Мишел #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай