БДЖ губи 25 влака, ако не си плати дълговете

БДЖ губи 25 влака, ако не си плати дълговете
На преговори в Берлин Московски успя да договори поне част от дълга на БДЖ да бъде разсрочен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 1 януари 2012 година БДЖ може да загуби 25 от най-новите си влакове, ако дотогава не успее да се издължи на кредиторите си.

На преговори в Берлин транспортният министър Ивайло Московски успя да договори поне част от този дълг да бъде разсрочен, съобщи bTV.

„Не може да се отстъпи от срока, до края на декември трябва да има плащане. Просрочените задължения са 24 милиона евро. Компромисът, за който успях да убедя колегите, е половината от сумата да бъде преведена, но до края на годината трябва да има плащане“, заяви министърът.

Той допълни, че за решението ще бъде уведомен и финансовият министър Симеон Дянков.

„Проблемът тук наистина е политически, защото, когато не погасяваме този заем, се активира тяхната държавна застраховка и това директно касае бюджета на Германия“, каза още Московски.

По думите му задълженията не могат да бъдат поети от БДЖ и ще се разчита на помощта на финансовия министър. Засега мотрисите са спасени до края на декември, ако се осигури необходимата сума.

Експертите в София и Берлин ще трябва да разработят нов план за погасяване на дълга към Германската кредитна банка за възстановяване.

#дълг #кредитори #отсрочка #Симеон Дянков #финансовия министър #дългове #Берлин #Германия #мотриси #влак #БДЖ #министър #Московски #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници