Пандемията в развитие: Covid случаите в Ухан са близо 10 пъти повече от обявените (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Covid случаите в Ухан са близо 10 пъти повече от обявените (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Новият вариант на коронавируса не причинява по-тежко боледуване от останалите, установи изследване на Здравната служба в Англия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той беше открит в Англия в средата на декември и заради него много държави наложиха ограничения на пътуванията до Великобритания.

Още няколко държави съобщиха за случаи на новия вариант на коронавируса.

Английското изследване сравнява състоянието на 1769 заразени с новия вариант и същия брой с т.нар. „див тип“ на вируса (немутирал). Двете групи са съпоставени едно към едно на базата на възраст, пол, местоживеене и време на теста.

От 42-ма приети в болница, 16 са били заразени с новия вариант, а 26 - с немутиралия.

Смъртните случаи за новия вариант са 12 в сравнение с 10 при дивия тип.

„Предварителните резултати от кохортното изследване не установиха статистически значима разлика за хоспитализацията и смъртността до 28 дни между случаите на варианта и дивия тип“ е изводът на специалистите.

Значима разлика във вероятността за повторна инфекция при новия вариант в сравнение с другите варианти също няма.

Процентът на контактните лица с потвърден Covid-19 обаче е по-висок при новия вариант.

Китайската компания Beijing Biological Products Institute Co. Ltd, която е дъщерно дружество на Sinopharm, обяви, че нейният кандидат за ваксина срещу коронавирус е показал ефективност от 79% при изпитване във "Фаза 3".

В тази проектоваксина се използват частици от патогена, посочва компанията в свое изявление и добавя, че е подала молба за условно одобрение до Китайския лекарствен регулатор, след като изпитванията в последния етап са показали положителни резултати.

Компанията Sinofarm, което е китайско държавно предприятие, се мъчи да спечели доверие за своята ваксина, след като азиатска държава беше критикувана поради липса на прозрачност по отношение на броя на регистрираните коронавирусни инфекции, след пламналата Covid епидемия в Китай в началото на годината.

58,6 процента от гражданите на Република Северна Македония няма да се ваксинират срещу коронавирус, сочат данни на анкета на телевизия Телма, съобщава телевизията, цитирана от БТА. 38,7 процента са заявили, че вероятно ще се ваксинират, а 2,6 процента са отговорили, че не знаят дали ще го сторят.

Нивото на образование не влияе на решението на хората да се ваксинират. 59,3 процента от хората с незавършено образование и 50 процента от хората със следдипломни квалификации са заявили, че няма да се ваксинират. 

По-големи различия има по отношение на пола и възрастта и се оказва, че мъжете проявяват по-голям интерес към ваксинирането от жените. 44,2 процента от мъжете са заявили, че верятно някога ще се ваксинират, за разлика от 31 процента от жените. Най-големи скептици по отношение на ваксинирането са младежите от 18 до 29 години и земеделците. По-голям интерес към ваксинирането проявават хората над 65 години - 49,56 процента и пенсионерите - 50% .

Случаите на заразяване с новия коронавирус в Ухан са близо десет пъти повече от официално обявените, се казва в проучване на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Коронавирусът се появи в края на миналата година в 11-милионния централен китайски град, който от 23 януари тази година бе поставен под карантина в продължение на 76 дни.

Според серологични изследвания, направени през април, след пика на епидемията от коронавирус, 4,43 процента от жителите на Ухан са имали антитела, което означава, че организмът им е реагирал на присъствието на вируса.

Когато този процент бъде съотнесен към населението на Ухан, става ясно, че с коронавирус са се заразили около 480 хиляди души - близо десет пъти повече от 50-те хиляди, за които досега са съобщили властите.

Ухан е най-тежко засегнатото от коронавируса населено място в Китай. В страната бяха регистрирани 4634 смъртни случая, почти 4 хиляди от които в централния град.

Последният смъртен случай от коронавирус в Китай бе регистриран в средата на май, отбелязва Франс прес.

В Сърбия днес се очаква първата пратка на руска ваксина "Спутник V". На 24 декември в страната започна ваксинирането с препарата на Пфайзер/Бионтех, съобщи БТА

В Турция пристигна първата партида от договорената с Китай ваксина Синовак срещу коронавируса. Турското правителство договори с Китай 50 милиона дози от ваксината и 4,5 милиона от препарата на Пфайзер/Бионтех, които ще бъдат доставени догодина. 
Първата азиатска страна, одобрила ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" - Сингапур стартира днес кампания по ваксинация. Страната предвижда да имунизира цялото население до септември 2021 година.
Тайван се е договорил да закупи 10 милиона дози от разработения препарат от британско-шведската компания "Астра Зенека". 
Ваксината на "Астра Зенека" бе одобрена днес от британския регулаторен орган за използване във Великобритания, скоро след изявлението на тайванските власти, посочва Ройтерс.
 
Властите на австралийския град Сидни затегнаха днес ограничителните мерки за събиранията с цел да попречат на разпространението на коронавируса по време на тържествата по случай Нова година, предаде Ройтерс.

По силата на новите правила, в отделните домакинства ще могат да се събират не повече от петима души, а на открито на едно място ще могат да се събират най-много 30.
 
"Не искаме Нова година да се превърне в причина за сериозно разпространяване на коронавируса, заяви премиерката на щата Нови Южен Уелс Гладис Береджиклян. Мерките влизат в сила от днес в полунощ и ще действат "до второ нареждане".

Здравната служба на Нови Южен Уелс заяви, че в западната част на Сидни е регистрирано ново огнище на заразяване с коронавирус, като се очаква да има още нови случаи на заразяване заради събиранията по случай коледните празници.

В щата Виктория, с главен град Мелбърн, днес са били диагностицирани трима новозаразени. В региона два месеца нямаше случай на местно предаване на коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Австралия регистрира над 28 300 случая на заразяване с коронавирус и 909 смъртни случая от началото на пандемията, отбелязва Ройтерс. 

Украинското министерство на здравеопазването сключи договор за доставка в максимално кратък срок на 1,8 милиона дози ваксина срещу коронавируса, произведена от китайската компания "Синовак Биотек", съобщи днес канцеларията на президента Володимир Зеленски, цитирана от ТАСС.

Договорът за доставка е подписан с украинското фармацевтично предприятие АО "Лекхим", което е единственият упълномощен представител в Украйна на производителя на ваксината, предаде БТА. Ваксината ще бъде закупена по цени от 504 гривни (18 долара) за доза. Първата партида от 700 дози ще бъде доставена в Украйна до 30 дни след официална регистрация в Китай или от компетентен орган в САЩ, Великобритания, Швейцария, Япония, Австралия, Канада, Израел, Индия, Мексико, Бразилия или от ЕС.

Доставката на китайска ваксина ще се извършва отделно от механизма COVAX, по който Украйна очаква да получи безплатно 8 милиона дози ковид ваксина. В съобщението се допълва, че първи ще бъдат имунизирани най-рисковите социални групи, а ваксинирането ще е безплатно.

Посочва се още, че Киев продължава да преговаря с всички "надеждни производители" на ваксина срещу коронавируса. По-рано Киев многократно заяви, че сред тях няма руски производители, отбелязва ТАСС. От офиса на Зеленски изтъкват, че проведените клинични изпитания в различни държави на ваксината на "Синовак Биотек" са показали ефективност до 97 процента.

Само четирима от всеки 10 французи желаят да се ваксинират срещу Covid-19, сочи публикувано днес социологическо проучване, което отрежда на Франция позицията на „световен шампион“ сред страните, чиито граждани не желаят да си поставят ваксина, изпреварвайки Русия и Южна Африка, предаде АФП.

Във Франция, където кампанията за ваксинация съвсем наскоро започна, 40 процента от анкетираните биха се съгласили да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, според проучването на „Ипсос Глобъл Адвайзър“ в партньорство със Световния икономически форум. Това е голям спад в сравнение с предишното им допитване, публикувано през октомври (54 процента бяха склонни да бъдат ваксинирани) и дори още по-голям спад в сравнение с август (59 процента склонни да си поставят ваксина), посочва БТА.

Франция не е единствената страна, където желаещите да се ваксинират са относително малко. Според същата анкета само 43 процента от руснаците са готови да си поставят ваксина, спрямо 53 процента от южноафриканците.

Сред страните с най-малко желаещи да се ваксинират следват Япония (60 процента), Италия и Испания (62 процента) и Германия (65 процента).

Израел регистрира рекореден ръсн на новозаразени с коронавирус. За последното денонощие са отчетени 5585 нови случая за последното денонощие, което е най-високият ръст в страната от началото на октомври.

До момента Израел е поставил най-много ваксини в света. Здравият министър Юли Еделщайн заяви, че 152 000 души са били ваксинирани през последните 24 часа.

Общата бройка са ваксинираните в Израел е над 650 000.

От полунощ още 20 милиона англичани ще попаднат в най-високата четвърта степен на местна карантина заради кризисната ситуация с лавинообразно увеличаващия се брой на заразявания с Covid-19, съобщи в парламента министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Четвърта степен на местна карантина на практика е равносилна на локдаун, в какъвто от утре ще бъдат над три четвърти от 57-милионното население на Англия (близо 78%).

Мат Ханкок избегна да отговори на въпроса дали не е време цяла Англия да премине в карантина от четвърта степен.

Цели 981 са жертвите на вируса в Англия за последното денонощие, като това е най-големият брой от 24-и април насам. В същото време бяха регистрирани нови 50 023 случая на Covid-19, което представлява лек спад спрямо вчерашния рекорд от 53 135.

По-рано премиерът Борис Джонсън каза, че 60% от случаите на заразявания се дължат на новия щам.

По повод на новината, че е одобрено използването на ваксината на „АстраЗенека“ от 4 януари, премиерът предупреди хората да не си мислят, че битката с коронавируса е приключила.

Очаква се също отварянето на училищата в средното образование за учениците последна година, планирано за 4 януари 2021г., да бъде отложено предвид на епидемичната обстановка. Забавянето на завръщането към занятия се отнася също за колежите и университетите.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници