След серията трусове: 2 януари – ден на траур в Хърватия (ОБНОВЕНА)

След серията трусове: 2 януари – ден на траур в Хърватия (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Правителството на Хърватия обяви 2 януари за ден на траур заради жертвите на вчерашното силно земетресение.

"Въпросът е бил съгласуван с президента на страната и с председателя на парламента, които подкрепят това решение", заяви премиерът Андрей Пленкович на днешното правителствено заседание. То започна с минута мълчание в памет на загиналите по време на земетресението.

По последна информация жертвите са 7.

Европейската комисия съобщи, че задейства механизма на ЕС за гражданска защита в помощ на Хърватия след земетресенията, ударили страната в последните дни.

В съобщението се отбелязва, че днес в Загреб са пристигнали еврокомисарите Янез Ленарчич и Дубравка Шуица, които са се срещнали с премиера Андрей Пленкович и други представители на правителството. Допълва се, че засега ЕК работи за насочване на помощ от останалите държави от ЕС.

По данни на комисията до днес помощ са осигурили Австрия, България, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция и Турция. Хърватия е получила жилищни фургони, палатки, спални чували и електрически печки.

Европейската служба за спътниково проследяване работи за оценка на щетите от трусовете. Отбелязва се, че ЕС е в постоянна връзка с хърватските власти за уточняване на нуждите и за привличане на допълнителна помощ.

България изпраща 100 хиляди евро на Хърватия, за да се справи с щетите от тежкото земетресение, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева. Освен това още утре за Загреб тръгва тир с българска минерална вода. 

След консултации с българското посолство в Загреб, правителството на България ще подпомогне възстановяването на две емблематични сгради. Първата е тази на Горноградската гимназия, която ще получи 50 000 евро. Втората сграда е тази на Хърватската академия на науките и изкуствата, за чието възстановяване ще са нужни около 5 милиона евро. 50 000 от тях ще дойдат от България. И двете сгради са свързани с историята на страната ни, подчерта министър Захариева като допълни, че това е само първата помощ и, при поискване, България е готова да се включи с каквото е нужно още. 

Заради проблем с водоснабдяването в Хърватия към пострадалите райони тръгват два ТИР-а с българска минерална вода, дарени от производителите ѝ. Фирма ще ги превози със съдействието на БЧК. Първият ТИР заминава още утре, а другият - на четвърти януари. Българските дипломати по трасето ще съдействат за бързото придвижване на камионите .

По-рано главен комисар Николай Николов обяви, че България има готовност да изпрати в засегнатите от земетресението райони на Хърватия както материална, така и физическа помощ. Хърватия вече е задействала механизма за гражданска защита на Европейския съюз, при който всяка от страните членки трябва да има готовност да изпрати помощ:
Българската страна има готовност да изпрати палатки, одеяла, възглавници, радиатори, стоки от първа необходимост, както и подкрепа със спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението. Това обяви главен комисар Николай Николов, началник на дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР, и допълни: 
"Колегите от ВВС са готови с летателна техника, разбирайте "Спартана", който е в София да бъде натоварен и да тръгне веднага, ако, което най вероятно той не може да събере целият багаж, директорът на оперативните дейности в нашата дирекция ще организира конвой от товарни автомобили, които ще отидат до Хърватска да окажат помощ".
 
Президентът Румен Радев е разговарял по телефона с хърватския си колега Зоран Миланович, за да изрази съпричастността на страната ни с Хърватия след вчерашното разрушително земетресение. Радев е подчертал, че България е готова при необходимост да предостави оборудване за преодоляване на последствията от земетресението и да изпрати екипи за търсене и спасяване. Държавният глава е отбелязал, че при нужда страната ни може да съдейства и с инженерни екипи за оценяване на щетите. България изпрати такива в Албания след земетресението там миналата година.
 
По данни на ЕК, която задейства механизма на ЕС за гражданска защита в помощ на Хърватия след земетресенията, до днес помощ са осигурили Австрия, България, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция и Турция. Хърватия е получила жилищни фургони, палатки, спални чували и електрически печки.
Европейската служба за спътниково проследяване работи за оценка на щетите от трусовете. 

Папа Франциск изпрати днес послание на подкрепа и утеха по повод разрушителното земетресение в Хърватия, при което загинаха най-малко седем души.

"Вчера земетресението в Хърватия причини жертви и нанесе сериозни щети. Изразявам своята съпричастност с ранените и пострадалите от земетресението", се казва в посланието на папата, публикувано в туитър.

Папа Франциск добави, че се моли за тези, които са изгубили живота си, и за техните семейства.

В земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер вчера загинаха най-малко седем души, ранени бяха десетки, причинени са и огромни материални щети

 

 

#земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници