Пандемията в развитие: Нови ограничения в редица държави и масово ваксиниране (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Нови ограничения в редица държави и масово ваксиниране (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавируса в целия свят се увеличи с над 434 779 души за последното денонощие и достигна 79,23 млн. по данни на Световната здравна организация, оповестени днес и цитирани от ТАСС и БТА.

С почти 7400 души е нараснал и броят на починалите от Covid-19 и свързани с него усложнения, достигайки 1,75 млн. от началото на пандемията.

Статистиката на СЗО отчита само официално потвърдените случаи на инфектирани и починали, предоставяни от държавите.

Над 47 на сто, или близо половината от новозаразените за последните 24 часа, според постъпилите в СЗО данни, се падат на Северна и Южна Америка (208 518), на второ място е Европа (152 565), а на трето - Югоизточна Азия (29 062).

Страните с най-много регистрирани случаи на инфекцията досега са САЩ (18 648 989), Индия (10 187 850), Бразилия (7 448 560), Русия (3 050 248), Франция (2 507 532), Великобритания (2 256 009) и Италия (2 038 759). Следват Испания, Германия, Колумбия, Аржентина и Мексико - всички те с между 1 и 2 млн. заразени.

Задължителният PCR тест за Турция важи и за транзитно преминаващите пътници през летищата, съобщиха от пресцентъра на МВнР като цитират информация на компанията „Търкиш еърлайнс“. По-рано турският авиопревозвач разпространи съобщение, че мярката ще засегне само транзитно преминаващите пътници през сухопътните граници. 

Новите ограничения влизат в сила от 23:00 ч. на 29 декември. 

Всички пътници на възраст над 6 г. трябва да представят при пристигането си документ за негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Пристигащите, които не разполагат с такъв, подлежат на задължителна 7-дневна карантина, след което следва да си направят тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината. Гражданите с положителен резултат ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването на Турция в турско лечебно заведение.

Също така, считано от 23:00 ч. на 29 декември Турция преустановява полетите от и до Великобритания, Дания и Република Южна Африка, като изключения ще бъдат правени единствено за репатрационни полети.

Белгия и Люксембург започват ваксинирането

След като вчера ваксинациите срещу COVID-19 започнаха в редица европейски страни, днес процесът стартира и в Белгия и Люксембург.

В Люксембург първите имунизирани ще бъдат медиците. В съседна Белгия пък това ще са обитателите и служителите в старческите домове. Втората фаза в страната през март ще включва лекари, медицински сестри и всички останали, работещи на първа линия. От май месец белгийските власти се надяват да могат да ваксинират и възрастните и хората с хронични заболявания, предаде bTV. 

Триседмична национална карантина в Полша влиза в сила от днес. Тя ще продължи до 17 януари, съобщава ТАСС. 

До момента в страната действат частични ограничения, които включват задължително носене на маски, дистанционно обучение, работа от вкъщи и затваряне на заведенията, които могат да изпълняват само доставки по домовете.

Сега допълнителните мерки предвиждат затварянето на всички магазини, без тези, които предлагат стоки от първа необходимост и аптеките, прекратяването на работата на хотелите и ски пистите.

Целта е да се избегне струпването на хора в зимните курорти при започващата на 4 януари ваканция за учениците. 

За Нова година пък страната ще действа вечерен час от 19 часа на 31 декември до 6 сутринта на 1 януари.

Доставката на първата партида ваксини "Синовак" срещу Covid-19 от Китай за Турция ще се забавят до един-два дни заради установен случай на коронавирус в пекинската митница, съобщи турското здравно министерство.

Турция договори покупката на 50 милиона дози от ваксината "КоронаВак" на китайската фармацевтична компания "Синовак" и очакваше първата доставка от 3 милиона дози днес.

Страната ще се снабди също с 4,5 милиона дози от ваксината на компанииje "Пфайзер" и "Бионтех", като по-късно се очаква да получи още 30 милиона дози, отбелязва Ройтерс.

Междувременно здравният министър на страната Фахреттин Коджа съобщи, че Турция няма да въвежда задължителна ваксинация срещу Covid-19.  Министърът уточни, че ваксинационната програма е готова и заедно с учените се полагат усилия да бъде убедено населението в необходимостта от ваксинация срещу коронавируса.

По данни към 27 декември общият брой на заразените от коронавирус в Турция от началото на епидемията е достигнал над 2 милиона и 100 хиляди души, а на смъртните случаи - 19 878.

Министерството на здравеопазването на Израел обяви днес нов дневен рекорд в броя на ваксинираните срещу коронавирус с 98 916 дози, направени предишния ден, съобщава „Таймс оф Израел“. Това е седмица след като Израел започна кампанията си за ваксинация.

Общият брой на ваксинациите в страната възлиза на 379 000. С това Израел води в света по инжекции на глава от населението, а здравният министър обещава да увеличи темпото. Междувременно положителните тестове достигнаха най-висок процент от два месеца.

В изявление министърът на здравеопазването Юли Еделщайн похвали различните органи и доставчици за тяхната работа по бързото прилагане на ваксината, както и обществеността за ентусиазма й да я получи.

„Ще продължим по този начин и ще увеличим темпото още повече“, каза той.

Израел се нарежда на първо място в световен мащаб по ваксинации на глава от населението, малко по-напред от Бахрейн и доста значително по-напред от други страни, според Оксфордския университет.

Министерството на здравеопазването съобщи също днес сутринта, че в неделя са диагностицирани 3 998 вирусни случая и още 784 в понеделник, като броят на активните случаи е достигнал до 35 591. Броят на жертвите се е увеличил с 6 на 3 226, а броят на тежко болните е 590. Степента на положителни проби е 4,9% - най-високата степен от средата на октомври.

Страната си е поставила за цел да достигне ниво на ваксинация от 150 000 души на ден в рамките на една седмица, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви в събота, че се надява да се ваксинират над 2 милиона израелци до края на януари. Канал 12 Нюз съобщи в неделя вечерта, че до края на седмицата се очаква да заработят 250 места за ваксинация в цялата страна.

В неделя Израел влезе в третата си национална блокировка от началото на пандемията, за да отблъсне възраждането на COVID-19. Първоначално заключването трябваше да продължи две седмици, но служителите предупредиха, че е възможно удължаване до един месец.

Израел започна ваксинация на здравни работници, хора над 60 години и рискови групи. Останалата част от населението трябва да изчака, но се появиха съобщения за болници, ваксиниращи хора, които не са в гореспоменатите групи, включително членове на семействата на болнични работници. Еделщайн предупреди, че болниците, които не следват списъка с приоритети на ваксинацията, няма да получават повече ваксини за прилагане.

Междувременно Израелският синдикат на учителите обяви протест срещу факта, че учителите не са приоритетни за ваксинация, тъй като училищата продължават да работят нормално въпреки блокирането. Еделщайн заяви, че се надява да се ваксинират учителите тази седмица, опитвайки се да помогне за стабилизирането на проблемната образователна система.

Дневните случаи на коронавирус в Израел се покачват през последните седмици, надхвърляйки 3 000 в повечето дни през последната седмица. Най-новите правила за заключване забраняват на израелците да влизат в дома на друг човек; ограничават движението до един километър от дома, с изключения, като например за ваксинации; заключени са магазини, отдих и развлечения; ограничен е обществения транспорт до 50% капацитет; ограничени са работните длъжности, които не се занимават с клиенти лице в лице - до 50% капацитет.

Глобите за нарушителите са 155 долара. По време на блокирането силите за сигурност установиха стотици контролно-пропускателни пунктове по магистралите около страната. Докладите на еврейските медии посочват, че полицейското присъствие по пътищата ще бъде спорадично през деня и засилено през нощта.

„Ваксинационната кампания върви изключително добре, ваксините се поставят в Израел по план и ще получим още през следващите седмици“, каза отговорникът по въпросите на коронавируса, Нахман Аш.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис бе ваксиниран публично тази сутрин срещу Covid-19, за да насърчи и всички граждани да предприемат такъв ход. Първата фаза на имунизационната кампания в страната, която започна вчера, ще продължи 3 седмици.

„Дар на живота” нарече ваксината срещу COVID-19 президентът на Кипър Никос Анастасиадис в изявлението си днес, след като бе ваксиниран в здравен център в Никозия.

Кипърският държавен глава е на 74 години и преди 6 години, през декември 2014 г., претърпя сърдечна операция.

„Обратното броене до поражението на така наречения невидим враг започна”, заяви президентът. Той благодари на лекарите, медицинските сестри, на всички от първата линия, както и на всички граждани за направените от тях жертви във всекидневието им, за да стане възможен този момент.

Анастасиадис изрази надеждата си, че през 2021 г. ще бъде възобновен нормалният живот.

Послание към вярващите да се ваксинират ще отправи и 79-годишният глава на влиятелната Кипърска Църква, архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори, който ще се ваксинира публично утре. Той бе опериран преди две години от злокачествени тумори в черния дроб, а през октомври премина операция на гръбначния стълб.

Имунизационната кампания на острова започна вчера – в домове за възрастни хора в три града и в референтната за Covid-19 болница.

Днес програмата се разширява, като ще бъдат ваксинирани медици от първа линия в борбата срещу коронавируса в държавните болници и живеещи в домове за възрастни хора.

В края на тази или началото на следващата седмица в Кипър се очаква да пристигне втора партида ваксини на Pfizer /BioNTech.

Първата фаза на ваксинациите с получените две партиди се предвижда да продължи около три седмици, като ще бъдат обхванати малко над 7000 души - здравни специалисти, възрастни хора в социалните домове, хора от уязвимите групи.

Няколко австрийски ски курорта затягат мерките срещу коронавируса след наплив на туристи през двата почивни дни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това включва по-нататъшно ограничаване на паркоместата, повече място за чакащи на опашка скиори и по-голям служители, които да осигуряват спазването на реда, съобщиха днес властите в провинция Горна Австрия, където в събота слънчевото време привлече големи тълпи от хора.

В духа на личната отговорност обаче призовавам също скиорите по възможност да идват в курорта в следобедните часове, защото дотогава много гости, дошли сутринта, си тръгват и те могат да се изкачат удобно до пистите, без задръствания, каза регионалният министър на икономиката Маркус Ахлайтнер.

Много ски курорти в Австрия в момента са отворени, но повечето места може да бъдат посетени само от местни жители, тъй като за пристигащите от чужбина е в сила 10-дневна карантина.

Освен това, всички скиори над 14-годишна възраст трябва да носят върху носа и устата си висококачествена маска за еднократна употреба по стандартите на ЕС, докато чакат на опашка или се возят на лифт.

В курорта Ишгъл, който по-рано тази година беше идентифициран като източник на случаи на коронавирус в цяла Европа, е едно от местата, решили да отложат началото на новия сезон за другия месец.
Операторите на ски лифта в Ишгъл посочват, че курортът е свързан с писти, преминаващи границата с Швейцария, така че скиорите, които се спускат по тях, трябва да се карантинират в Австрия.

#коронвирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници