Д-р Маджаров, БЛС: Маските ще са излишни, ако всички се ваксинират

Д-р Маджаров, БЛС: Маските ще са излишни, ако всички се ваксинират
A A+ A++ A

В началото ваксинацията ще започне в Регионалните здравни инспекции, след това в COVID отделенията. Аз ще се ваксинирам в Пловдив още утре. Това коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на Нова телевизия.

"Процентите на лекарите не бяха много коректни и точни, защото много набързо беше събрана информацията. Аз смятам, че много повече ще са тези, които искат да се ваксинират. Сами разбираме, че това е въпрос на личен избор и дали някой иска да се почувства по-свободен, на фона на тази година, която измина", допълни той.

"Ние като лекари би трябвало да убеждаваме хората по принцип в имунизацията. Ваксините са освободили човечеството от много заразни болести в историята. Важно е всеки да се запознае и да направи своя личен избор с коя ваксина да се имунизира, защото иначе ще ми звучи като търговска реклама. Но всички ваксини са съставени внимателно. Лекарят не носи отговорност при странични реакции. Производителят е описал подробно какви са страничните ефекти, затова е достатъчно ясно", коментира той.

"Аз съм категорично за това, че всеки, който има имунитет и антитела той няма как да бъде разпространител на вируса, защото няма как вирусът да се размножава. Затова смятам, че маските трябва да станат излишни. 

9750 дози вече са разположени във фризера, който е в Центъра по заразни и паразитни болести. Оттук нататък започваме разпределението по шестте региони в страната. Също така пристигнаха и информационни материали, които са насочени към българските граждани. Това коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Аз ще бъда първият ваксиниран българин. Утре ще започне ваксиниране в София в няколко болници, също така в Пловдив и Бургас. Броят на желаещите да се ваксинират постоянно се увеличава, ние сме оптимисти, че ако продължим с представянето на цялата информация и защо трябва да се ваксинират. Надявам се, че ще постигнем 70% ваксинирани българите, тогава ще хвърлим маските, ще се виждаме с нашите близки, ще излизаме, ще ходим на театър", допълни той.

Враца и Търново ще получат своите ваксини на 28-ми декември. Идната седмица пък ще има среща със здравния министър и целия екип от щаба, за да се направи достатъчно добра кампания, за да може всеки един човек да бъде подробно информиран. 

"В работните дни между Коледа и Нова година ще поканим всички медии на среща, за да можем да разчитаме на целия Ваш опит, за да може хората да разберат, че ваксината е безопасна, изключително ефективна. Ще обясним защо е важно хората да избират ваксинацията, вместо липсата на такава. Все още отговор на това колко ще е траен имунитет на ваксината няма. Аз като министър не бих си позволил да давам прогнози, надявам се, че имунитет ще е достатъчен, за да можем да постигнем колективен имунитет", каза още здравният министър

#ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници