Пандемията в развитие: Заразени и на Антарктида, Байдън се ваксинира на живо (ВИДЕО)

Пандемията в развитие: Заразени и на Антарктида, Байдън се ваксинира на живо (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Британският премиер Борис Джонсън е под силен натиск да въведе нов национален локдаун до дни заради новия щам на коронавируса. Междувременно шофьорите на товарни камиони прекараха втора нощ в кабините си в графство Кент в очакване границата с Франция да бъде отворена след като над 40 държави забраниха пътуванията от Острова, а Франция  включи в забраната и товарните превози.

В неделя в полунощ Франция затвори границата за 48 часа в опит да спре разпространението на новия щам на континента. Правителството твърди, че 945 камиона са паркирани по протежението на магистрала М20 към пристанището Дувър, но посетили района журналисти казват, че те са много повече и камиони има паркирани навсякъде в града.

Данните за разпространеното на вируса обаче не са оптимистични и главният научен съветник на правителството професор Патрик Валанс предупреди, че новият щам вече е навсякъде и още райони трябва да влязат в най-високата четвърта степен на местна карантина в Англия.

Ученият очаква още по-голямо увеличение на случаите на заразявания след Коледа. От много места се чуват призиви на общонационален локдаун. В серия от интервюта за медиите тази сутрин министърът на вътрешните работи Прити Пател не отрече тази възможност,  заявявайки, че правителството ще вземе по-строги мерки, ако вирусът продължава да се разпространява с високи темпове.

Антарктида вече не е единственият континент без заразен с коронавирус. Оказва се, че 36 човека от чилийската научна станция са с COVID-19. Според лекарите здравословното им състояние е добро.

Заразата е плъзнала в базата „Генерал Бернардо О'Хигинс”. В момента всички големи изследователски проекти там са спрени и това ще рефлектира върху учените от целия свят.

Въпреки че на континента няма постоянни жители, през зимата са останали там около 1000 изследователи, пише „Асошиейтед прес”, цитиран от Нова телевизия. 

Джо Байдън се ваксинира

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън се ваксинира с препарата на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19. Това стана в болница в Нюарк, в щата Делауеър. Освен него ваксина си постави и съпругата му - Джил.

Веднага след това, Байдън призова хората да направят същото и каза, че няма нищо, от което да се притесняват, предаде Нова телевизия. 

Той подчерта, че администрацията на Тръмп заслужава похвала, за това, че е одобрила и осигурила ваксината за американците.

ЕК одобри ваксината на Pfizer-BioNTech

ЕК одобри използването на ваксината срещу коронавируса на Pfizer-BioNTech. Решението се случи веднага след като Европейската агенция по лекарствата разреши ваксинацията.

„Въз основа на тази научна оценка пристъпихме към разрешаването ѝ за пазара на Европейския съюз“, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен във видео изявление, публикувано в профила ѝ в Twitter.

“Както обещахме, тази ваксина ще бъде достъпна за страните от ЕС по едно и също време при еднакви условия“, каза тя и уточни, че първите пратки от одобрената ваксина тръгват от производствени цехове в Белгия, като се очаква да достигнат всички европейски столици, така че имунизирането да започне на 27-29 декември.

 

Председателят на ЕК отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на Moderna. Първите дози от нея вече пристигат в центровете за дистрибуция в Съединените щати. 

Производителите на единствените две одобрени коронавирусни ваксини - Pfizer / BioNTech и Moderna, тестват ефективността на техните ваксини срещу новия мутирал щам на Covid-19, присъстващ главно в Лондон и Югоизточна Англия, съобщиха компаниите във вторник.

"Очакваме, че имунитетът, предизвикан от ваксината на Moderna, ще бъде защитен срещу вариантите, описани наскоро в Обединеното кралство, но ще проведем допълнителни тестове през следващите седмици", заявиха от Moderna.

Междувременно Pfizer обяви, че компанията "генерира данни" за това колко добре кръвни проби от имунизирани хора "могат да неутрализират новия щам".

Главният изпълнителен директор на BioNTech - Угур Сахин заяви по-рано във днес, че не е сигурен дали ваксината срещу Covid-19 на компанията, разработена съвместно с Pfizer, е ефективна и срещу новооткрития щам на коронавируса във Великобритания, тъй като новият вариант има девет възможни мутации.

Сахин изчисли, че компанията BioNTech ще се нуждае от две седмици, за да получи необходимите данни, но отбеляза, че от научна гледна точка е "много вероятно" настоящата коронавирусна ваксина да осигури необходимия имунен отговор.

Компанията може да разработи нова ваксина в рамките на шест седмици, заяви Сахин, добавяйки, че е под въпрос как здравните регулатори биха възприели една нова ваксинация.

Ваксина срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech беше първата, получил одобрение за спешна употреба в западния свят. Досега процесът на разпространение и имунизация с ваксината започна в САЩ, Обединеното кралство и няколко други страни, докато вчера Европейският съюз даде зелена светлина за масова имунизация с тази ваксина.

Продължава затварянето на граници за пътници от Великобритания

Междувременно над 40 страни затвориха границите си за пътници от Великобритания заради наличието на новия щам на коронавируса в страната. А от Европейския съюз планират общ отговор на новата заплаха.

Швеция пък забрани пътуванията от Дания, след като и там бяха засечени случаи на новия щам. Според експертите той е по-силно заразен, но не е по-смъртоносен от досегашния.

Световната здравна организация заяви, че новите щамове са нормална фаза в развитието на пандемията, и увери, че тя не е „извън контрол“, както по-рано заяви британският здравен министър, предаде bTV.

Кипър ще посрещне Коледа и Нова година със слабо облекчаване на действащите строги Covid ограничителни мерки, реши правителството.

Епидемичната ситуация в Кипър остава опасна и не позволява отпускане, приетите леки промени за празничните дни са основно по психологически причини, заяви здравният министър Константинос Йоану.

На 24 декември движението ще бъде разрешено до 23:00 часа, а в новогодишната нощ - до 01:00 ч. Вечерният час сега започва в 21:00 ч.  

И на двата празника не повече от 10 души ще могат да се съберат заедно вкъщи.

Само на 25 декември - Рождество Христово, и на 6 януари - Богоявление, вярващи ще могат да посещават църковни служби. Разрешеният максимален брой е 75 души, като се спазва изискването за един човек на 3 кв. метра.

Архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори се срещна вчера с президента Никос Анастасиадис и го увери, че Кипърската църква подкрепя държавата в усилията ѝ срещу разпространението на вируса и ще следва всички обявени от правителството мерки.

Той обяви още, че има готовност да бъдат отслужени няколко литургии в празничните дни, за да могат повече вярващи да присъстват в храмовете.

До 10 януари се удължават строгите ограничения, действащи в страната от 9 декември, които първоначално бяха до края на тази година, реши още кипърското правителство днес. Мерките включват вечерен час от 21:00 до 5:00 ч., забрани за събирания и присъствие в църквите, затворени молове и заведения за обществено хранене.

Ваксинацията срещу коронавируса в Кипър започва в неделя, заедно с всички страни в ЕС, съобщи още здравният министър на страната. 74-годишният президент Никос Анастасиадис ще бъде един от първите, който ще се ваксинира публично.

Пристигащите от Великобритания в Гърция ще трябва да спазват десетдневна карантина заради новия щам на коронавируса в Обединеното кралство, разпоредиха гръцките власти.

Страната вече е в пълна готовност за започването на кампанията по имунизация срещу Covid-19. След почти два месеца на строги мерки и ограничения епидемиологичната обстановка в Гърция се промени, но вечерният час и разрешението за напускане на дома се запазват и по празниците.

От днес увеличиха карантината за влизащите от Великобритания от 7 на 10 дни. Гърция не затвори границата си, но пристигащите на летищата влизат само с представяне на отрицателен тест за коронавирус и се тестват отново на летището. Заедно с гърците, които се връщат за празниците, към Гърция летят и пътници от други балкански страни при спазване на всички изисквания, наложени от гръцките власти.

Дългата и строга карантина от ноември показа резултати с драстично намаляване на заразените, но все още тежките случаи са на високо ниво, което според експертите е причина за продължаване на наложените мерки до началото на януари.

Мутацията на новия вирус промени и програмата по облекчаване на мерките след дългата карантина.Засега според изявления на министри се обсъжда отваряне на малките магазини и то само в райони с ниска ниво на заразяване.

За празниците всички ресторанти, барове, нощни клубове остават затворени. Властите позволиха събиране на не повече от 9 души от две семейства, но вечерният час от 22 часа се запазва.

От следващата седмица започва ваксинирането в Гърция, като властите съобщават за пълна готовност за имунизация. По последни проучвания две трети от гърците желаят да се ваксинират.

Тайван регистрира днес първи случай на местно предаване на коронавируса от април насам, предаде АФП.

Това сложи край на 253 дни без зараза на местно ниво и е удар за острова, който досега бе сочен за пример в борбата с пандемията, отбелязва БТА.

Трийсетгодишна жена е дала положителен резултат на теста за коронавируса. Тя е била в контакт с новозеландски пилот, работел за тайванска компания, който е бил заразен. Пилотът е излъгал властите относно местата, които е посещавал и хората, с които е имал контакт.

Заплашва го глоба от 300 000 тайвански долара (8700 евро). Оказва се, че той е посетил много оживени места, сред които и голям магазин.

Тайван взе много рано решение да затвори границите си и да наложи режим на стриктна карантина. На острова имаше едва 770 случая на зараза и 7 починали от усложнения.

Законопроект във Франция, предвижда да се обвърже придвижването или упражняването на някаква дейност с представянето на тест за коронавируса или с документ за поставена ваксина срещу вируса, поражда безпокойство и възмущение във Франция, съобщи БТА.

Дясната и крайнодясната опозиция предупредиха днес, че законопроектът, представен вчера вечерта на заседание на министерски съвет от премиера Жан Кастекс може да установи траен режим на реакция на санитарните кризи. Член на законопроекта предвижда при необходимост премиерът да може да обвърже придвижванията на хората и достъпа им до обществения транспорт и до други места, както и упражняването на определени дейности с представяне на документ с резултат от тест за коронавирус, който показва, че човекът не е заразен, на документ, че човекът е ваксиниран, или на документ, че човекът е бил лекуван за зараза.

Въпреки че в текста не се споменава изрично коронавирусната пандемия, той породи полемика в момент, в който президентът Макрон заяви, че ваксината срещу Ковид-19 няма да е задължителна във Франция.

"По един хитър и лукав начин този текст предвижда не да направи ваксинирането задължително, но да попречи на целия социален живот на хората, които няма да са ваксинирани", заяви председателката на крайнодясната партия Национален сбор Марин Льо Пен.

"Вярвах наивно, че в нашата страна зачитането на свободите е правило и рестрикциите са изключение. А тук изпълнителната власт ще има цялата власт да суспендира нашите свободи без контрол от страна на парламента. Това е немислимо", заяви Гийом Пелтие, заместник председател на дясната партия Републиканците.

Ирак подписа днес предварително споразумение, за да получи в началото на идната година 1,5 милиона дози от американо-германската ваксина срещу коронавируса на компаниите Пфайзер и Бионтех, съобщи БТА, като се позова на министерството на здравеопазването.

Страната с население от 40 милиона души е една от най-засегнатите от пандемията в Близкия изток, с 580 000 заразени, макар че в последните две седмици се наблюдава спад в броя на новите случаи.

На първо място ще бъдат ваксинирани армията и възрастните хора. 1,5-те милиона поръчани дози ще послужат за ваксинирането на 750 000 иракчани, тъй като е нужно поставянето на две дози. Западни представители неотдавна казаха, че Вашингтон упражнявал натиск над Багдад да избере ваксината на Пфайзер и Бионтех.

За съхранението на ваксината са нужни минус 70 градуса по Целзий, тоест специални контейнери, а Ирак е една от най-топлите страни в света има големи проблеми с електроподаването. Властите сега разрешават проблемите, които са свързани с транспортирането на ваксината. Иракското правителство обяви днес нови ограничителни мерки след появата на нов щам на коронавируса.

От 24 декември за две седмици се затварят търговските центрове и други места, на които се събират много хора. Затворени ще бъдат и сухоземните граници. Спират се незабавно полетите от и до Великобритания, Австралия, Дания, Нидерландия, Белгия, Иран и Япония

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници