ЕС предлага 1 млрд. евро, свободна търговия на Египет

ЕС предлага 1 млрд. евро, свободна търговия на Египет
Президентът на Египът, ислямистът Мохамед Мурси (вляво), в Брюксел заедно с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на Европейския съюз предложиха на Египет финансова помощ от над милиард евро и задълбочаване на търговските връзки, след като египетският президент Мохамед Мурси направи първото си посещение в Европа.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че „Египет може да разчита на ЕС“, предаде в четвъртък АФП, цитирана от „Дневник“.

„Повторих пред господин Мурси ангажимента ни да работим с демократично избраните египетски власти за изграждането на демократичен, свободен, отворен и проспериращ Египет“, посочи той.

ЕС предостави на страната 449 млн. евро за периода между 2011 г. и 2013 г., но иска да направи много повече, подчерта Барозу.

Той предложи допълнителни 500 млн. евро под формата на макроикономическа финансова подкрепа и бюджетна помощ от 150-200 млн. евро за икономическото възстановяване на страната.

Барозу също така заяви, че ЕС е готов да започне преговори с Кайро за задълбочено споразумение за свободна търговия.

Мурси, който по-рано тази година стана първият ислямист, избран демократично за президент на Египет, от друга страна, обеща да продължи да поддържа демократичните ценности и свободи, като няколко пъти изтъкна ангажимента си да уважава равенството на всички египтяни, без да прави разграничения между мюсюлмани и копти.

„Ще се придвижим от корупция и диктатура към нов етап на свобода за всички, на демокрация за всички, на гарантиране на правата на всички египтяни. Жените се ползват с все повече свободи. Тези човешки права и тези ценности са много важни за нас“, каза той.

#Мохамед Мурси #президент на Египет #ислямист #ислямизъм #ЕС #Европейски съюз #ЕК #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #споразумение за свободна търговия #Египет #ислямисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници