COVID-19 по света: Русия отчете нов рекорд, Китай - ваксинира 50 мил. души до февруари (ОБНОВЕНА)

COVID-19 по света: Русия отчете нов рекорд, Китай - ваксинира 50 мил. души до февруари (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Австралия заяви днес, че е установила случаи на новия бързоразпространяващ се щам на коронавируса, открит във Великобритания, а от китайския специален административен район Хонконг и Индия казаха, че временно спират полетите от Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

При двама души, пътуващи от Обединеното кралство за австралийския щат Нови Южен Уелс, е установен новият щам на вируса, който според Великобритания може да е със 70 процента по-заразен. Двамата са под карантина в хотел, а регистрираното рязко увеличение на заразяванията в Сидни не е свързано с това, казаха властите.

Заради новия щам европейските съседи на Великобритания и някои други страни, сред които Канада и Иран, решиха да затворят своите граници за хора, идващи от Обединеното кралство.

За новия щам не се знае много, но според експерти сегашните ваксини би трябвало да бъдат ефикасни срещу него.

Азиатски държави, включително Япония и Южна Корея, казаха, че следят новия щам, като същевременно се борят с увеличение на заразяванията на своя територия. Хонконг забрани полетите от Великобритания и заяви, че хората, идващи от Обединеното кралство преди 22 декември, ще трябва да останат под карантина три седмици вместо две.

Индия обяви, че спира полетите от Великобритания до края на годината и че всички хора, идващи от Обединеното кралство дотогава, ще бъдат тествани при пристигане на летищата.

Южна Корея, която наложи 14-дневна карантина на всички, които влизат на нейна територия, каза, че прави преглед на нови мерки за полетите от Великобритания и ще тества два пъти хората, които пристигат от Обединеното кралство, преди да бъдат освободени от карантина.

Междувременно, от Белгия също заявиха, че са засекли новия щам на вируса на COVID-19. Това потвърди говорителят на националния противоепидемичен щаб Ив ван Латем, цитиран от местни медии.

Той уточнява, че новата разновидност на вируса е била в обращение в Белгия поне от септември. По неговите думи засега няма достатъчно данни, за да се твърди, че новият щам е по-заразен или по-опасен. Ван Латем е убеден, че разработваните досега ваксини ще бъдат полезни и срещу новата разновидност на вируса.

Припомняме, че Белгия е сред държавите, които вчера затвориха границите си за движение от и към Великобритания. Според белгийските власти в страната са открити няколко мутации на вируса на COVID-19 и това може да е едно от обясненията за ръста в броя на заразените от началото на есента.

Саудитска Арабия, Кувейт, Оман и Израел също затварят границите си заради новия щам на коронавируса.

Саудитска Арабия е затворила сухоземните и морските си границите още от вчера и спря пътническите полети за седмица, решение, което подлежи на промяна, макар че чуждестранните пътнически самолети, които вече се намират на саудитска територия ще могат да излетят, заявиха от вътрешното министерство.

Мерките не засягат движението на стоки от страни, където не се е появявал новият щам на COVID-19, допълва ведомството, цитирано от официалната Саудитска агенция по печата.

Съседен Кувейт спира всички пътнически полети и затваря сухопътните и морските си граници считано от 23:00 ч. днес до 1 януари, съобщиха от правителствената служба за връзките с обществеността.

В Оман сухоземните, въздушните и морските граници се затварят от утре за седмица, съобщи държавната телевизия.
Няколко страни прекъснаха транспортните си връзки с Великобритания, след като премиерът Борис Джонсън заяви, че силно заразен нов щам на коронавируса представлява опасност за страната му.

Израел обяви днес, че затваря границите си за чужденци, отново като мярка с цел да се предотврати разпространението на новия щам. Само израелски граждани и чужденци със специален статут като например дипломатите ще имат право да влизат при новия режим съгласно решението на израелския оперативен щаб за борба с коронавируса. От тях ще се изисква да се изолират доброволно у дома, освен ако не пристигат от Великобритания, Южна Африка или Дания, защото в такъв случай ще трябва да го направят в специални карантинни хотели.

От 14:00 ч. в сряда всички пристигащи от чужбина израелски граждани ще подлежат на 10-и 14-дневна карантина. Новите правила ще важат първоначално за десет дни, с възможност срокът им да бъде продължен.

Междувременно стотици медици излязоха по улиците на Тел Авив, за да протестират срещу лошите условия на работните си места и извънредния труд. Така наречените лекарски асистенти в Израел се налага да работят по 26 часа на смяна. Срокът на специална регулация, позволяваща тази практика, беше продължен с три месеца въпреки недоволството на засегнатите от нея. Днешното протестно шествие бележи началото на стачка на младите лекари, които възнамеряват до второ нареждане да работят само през уикендите. Очаква се тя да увеличи напрежението върху болниците, които и без това изпитват трудности заради пандемията.

 

Какво се случи по-рано днес: 

Европейският съюз се е договорил да плаща 15,50 евро (18,90 долара) за една доза от ваксината срещу коронавирус, разработена от „Пфайзер“ (Pfizer) и „Бионтех“ (BioNTech). 

Това сочи вътрешен документ, до който агенция Ройтерс е получила достъп. 

Цената, която е поверителна и е била договорена за общо 300 милиона дози, е малко по-ниска от тази, която САЩ плащат - 19,50 долара за доза от първата партида от 100 милиона дози на същата ваксина. 

Очаква се днес Европейската агенция по лекарствата да реши дали да одобри ваксината на „Пфайзер“, след като няколко страни вече дадоха зелена светлина на препарата, включително Белгия и САЩ.

Миналата седмица белгийският държавен секретар Ева де Блекер огласи цени на ваксините, които купува ЕС, като впоследствие ги изтри от социалните мрежи, тъй като информацията е поверителна.

Според огласените от нея данни доза от ваксината на „Астра Зенека“ струва 1,78 евро, на „Пфайзер“ - 12 евро, на „Модерна“ - 18 долара.

Посочените данни са част от предварителните споразумения за доставка, подписани от Европейската комисия.

В пленарната зала ще се обсъждат и изменения на Закона за мерките и действията при извънредно положение

Десетки страни през последните часове обявиха, че прекратяват полетите до и от Великобритания заради растящата тревога от новия силнозаразен щам на коронавируса, появил се в южните части на Острова, предаде ДПА, цитирана от БТА. Нидерландия първа обяви забраната, последвана почти незабавно от Белгия, Австрия, Франция, Италия, България, Ирландия, Швейцария, Чехия, Швеция, Финландия, Хърватия, Литва, Латвия и Естония.

Гърция въвежда от днес 7-дневна задължителна карантина за всички, пристигащи от Обединеното кралство заради сложната епидемиологична ситуация там. Кипър също ще карантинира, но за 14 дни всички пристигащи от Великобритания.

Гръцки острови са без нито един положителен резултат за коронавирус. Стриктно спазване на мерките, а може би и самата природа, са причина за чистите от зараза острови, коментират местните жители.

Карантината в Гърция намали рязко броя на заразените, както и смъртните случаи.

Въпреки оптимистичните резултати, правителството запазва строгите мерки до началото на януари.

Малкият и китен остров Алонисос в Егейско море, туристически магнит през лятото, се оказа и чист от коронавирус.

Екипи на министерството на здравеопазването извършиха тест на всички жители и няма нито един положителен резултат.

Днес оптимистична е ситуацията и на близкия остров Скопелос, където след стотици тествани, също всички резултати са отрицателни.

При действащата забрана за напускане на района по местоживеене е невъзможно туристи сега да посетят тези острови, но част от намиращите в момента там са гърци, пристигнали преди обявяване на карантината и работят дистанционно.

Остров Скопелос прибави към световната си туристическа популярност и емблемата - остров без коронавирус.

Местните хора спазват стриктно противоепидемиологичните мерки, но са убедени, че туристите през лятото не са причина за втората вълна на коронавируса.

По този начин те потвърдиха и позицията на премиера Мицотакис, изказана преди дни пред гръцка телевизия.

Франция забрани всякакви пътувания от и до Великобритания, което наложи затварянето на най-голямото британско фериботно пристанище в Довър от другата страна на Ламанша, където се образува огромна опашка от автомобили и пътници, надявали се да хванат макар и последен ферибот до континента.

Спряха и влаковете под Ламанша към Франция, Белгия и Нидерландия. Германия допуска на своя територия само товарни самолети, пристигащи от Острова.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел разговаряха по телефона с лидерите на ЕС снощи, търсейки общ подход на страните членки в тази нововъзникнала ситуация. Германия, която председателства в ЕС, свиква спешна среща на представители на останалите страни членки относно новия щам на коронавируса.

Германия, която е ротационен председател на ЕС, свиква днес спешна среща на ЕС заради новия щам на коронавируса, установен във Великобритания, предаде ДПА.

Десетки страни, включително Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия, Полша, Канада, Салвадор и Иран въведоха ограничения за пътници и полети от Великобритания след съобщението, че новият щам е довел до бързо увеличаване на случаите в страната. България също забрани полетите от Обединените кралство, приемайки по изключение тази нощ три полета, тъй като българските граждани вече са били на летищата към момента на обявяване на забраната.

Берлин задейства интегрирания механизъм на ЕС за реакция на политическо равнище при кризи, съобщи говорителят на германското председателство Себастиан Фишер.

Контролът върху пътуванията до и от европейските страни е в правомощията на националните правителства, но Европейската комисия може да координира, да улеснява размяната на информация и да дава препоръки, отбелязва ДПА.

Новият щам на Covid-19 е открит у пациент в Италия, съобщи италианското здравно министерство. Пациентът се е завърнал преди дни от Великобритания с полет до римското летище Фиумичино и в момента е в изолация.

Според Световната здравна организация новата версия на коронавируса е била установена и в Нидерландия, Дания и Австралия.

Пристигащите в Гърция от Великобритания ще бъдат поставяни под 7-дневна карантина. За пристигащите от останалите страни в Гърция задължителната карантина е тридневна.

От днес в Сърбия ще се влиза само с отрицателен PCR тест за коронавирус, а за гражданите, които нямат такъв, е предвидена изолация за десет дни.

В Русия беше отчетен нов рекорд по заболеваемост от Covid-19, а в Казахстан започна производството на руската ваксина „Спутник V (Ви)“.

Регистрираните през изминалото денонощие нови случаи са 29 350. Това е абсолютен рекорд по заболеваемост от началото на пандемията.

Общият брой на заразените с Covid-19 в Русия надхвърли 2 милиона и 800 души или близо 2% от населението на страната.

Смъртните случаи до момента са над 51 000.

Междувременно в Казахстан започна производството на първата регистрирана в Русия ваксина срещу коронавирусната инфекция „Спутник V“, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Това е резултат от постигнатите договорености между президентите на Русия и Казахстан Владимир Путин и Касим Жомарт Токаев.

Очаква се в Карагадинския фармацевтичен завод да бъдат произведени два милиона дози от препарата, създаден в руския Център по епидемиология и микробиология „Гамалея“.

Китайските власти планират да ваксинират срещу коронавируса 50 млн. души до 15 февруари, предаде БТА.

За целта ще се използват 100 млн. дози (по две на човек) от двете разработени в Китай ваксини от компаниите "Синофарм" и "Синовак", заяви Тао Лин от Шанхайския център по контрол и профилактика на заболяванията, цитиран от ТАСС.

По-рано високопоставен правителствен служител в Пекин обяви, че на първия етап на кампанията ще бъдат ваксинирани „ключовите групи“ от населението, към които спадат служителите от хладилната логистика, здравеопазването, отраслите за международни и вътрешни превози, работници от фермерските и рибните пазари, както и онези професии, които са изложени на висок риск от заразяване с вируса.

Всички те ще бъдат ваксинирани през зимно-пролетния сезон.

Всички граждани над 12 години, които пристигат в Белгия след 25 декември 2020 г. и нямат статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят сертификат за отрицателен тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 48 часа преди пристигането. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Контролът ще бъде осъществяван още при чекиране и качване на борда на полети, които са с крайна дестинация Белгия.

За всички пристигащи остава в сила задължението да представят попълнен преди пристигането формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form), който се попълва и изпраща чрез интернет линк HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH-PASSENGER-LOCATOR-FORM. При правилно попълнен формуляр ще получите като SMS код за потвърждение (Confirmation Code), който следва да представите при чекирането си и качване на борда на самолета.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: Embassy.Brussels@mfa.bg.

Френският президент Еманюел Макрон каза днес на видеоконферентно правителствено заседание, че Франция може да въведе "системни тестове" като условие за връщането на френски граждани от Великобритания за празниците, предаде Асошиейтед прес.

Макрон, който също е заразен и който е в стабилно състояние, работи дистанционно от Елисейския дворец, докато се възстановява.

Той заяви, че "проблематичната вирусна мутация", установена в Южна Англия, е накарала британските власти да "вземат извънредни решения в събота и да ускорят налагането на затваряния и ограничения".

Франция спря до сряда всички пътувания и превози на товари от Великобритания.

Макрон потвърди, че може да се изискват PCR-тестове за френските граждани, които искат да се върнат на родна земя. По думите му властите може да поискат представяне на отрицателни PCR-тестове при пристигане във Франция. Говорителят на френското правителство Габриел Атал каза пред репортери след заседанието, че "определен брой вирусни щамове се анализират постоянно" от френски учени.

"Разновидността, установена във Великобритания, не е открита във Франция през последните дни, но това очевидно не значи, че тя не се разпространява в нашата страна", заяви той. "Напълно възможно е тя да се разпространява във Франция", каза Атал.

Говорителят защити решението на Франция да затвори границата си с Великобритания, като каза, че целта на 48-часовата мярка е да се даде достатъчно време за преговори в Европа. По думите му се очаква ваксинацията във Франция да започне до неделя. Той потвърди, че първо ще бъдат ваксинирани обитателите на домовете за възрастни хора

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници