Сините: Софиянци ги чака „данък живот”

Сините: Софиянци ги чака „данък живот”
Според Вили Лилков ходът на ГЕРБ да премахне безплатния паркинг за софийските общински съветници бил „хитър популизъм”. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Проблемът с паркирането в София ще разширява постоянно периметъра на платените зони за спиране и рано или късно столичани ще осъмнат с един нов данък – „живот в София“, заяви зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) Вили Лилков от ДСБ

Сините в местния парламент подкрепят исканията на недоволните столичани, живеещи в центъра, срещу въвеждането на винетен стикер, за да паркират пред домовете си, посочи Лилков по Дарик радио.

По думите на общинския съветник така ще се окаже, че след няколко години цяла София ще осъмне с един нов данък – „живот в София“ или данък паркиране.

Досега заявленията за преференциално паркиране били 4600.

Синята и Зелената зона имат капацитет от 16 000 места, което означава, че в зоната има свободни места за паркиране, тоест колите на хората не представляват толкова голям проблем, каза още Вили Лилков.

Той изрази тезата, че центърът на столицата се обезлюдява, все по-малко хора живеят там и ако се създават допълнителни трудности пред живеещите там, заедно с шума и мръсотията, това означава, че се води политика за обезлюдяване на централната част на София.

Председателят на транспортната комисия Радослав Тошев от ГЕРБ от своя страна беше категоричен, че не става въпрос за нов данък за живеещите в централната част на София и че се защитават максимално интересите на хората, които имат домове в тези части на столицата.

Протестите на недоволните Тошев определи като „буря в чаша вода“.

Според Вили Лилков ходът на ГЕРБ да премахне безплатния паркинг за софийските общински съветници бил „хитър популизъм“.

Лилков попита шефа на транспортната комисия Радослав Тошев ще премахне ли ГЕРБ и безплатните места за паркиране пред министерствата.

Общинският съветник от ДСБ се закани сам да направи това предложение, като обясни, че такава промяна в наредбата не е направена и правото остава за определени министерства и ведомства.

Тошев от своя страна отбеляза, че това право е ограничено значително, и допълни, че министерства и агенции плащат служебен абонамент и в момента едно място излиза 500-600 лв. По негова информация безплатните места са едно или две пред министерство.

Шефът на транспортната комисия в СОС смята, че „това е социализъм“ и изрази мнение, че не трябва да има нищо безплатно.

#София #паркиране #Вили Лилков #ДСБ #СОС #Столичния общински съвет #Синя зона #Зелена зона #Радослав Тошев #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници