Ожесточени атаки и срещу мисията на САЩ в Йемен

Ожесточени атаки и срещу мисията на САЩ в Йемен
Демонстранти се събраха и пред дипломатическите мисии на САЩ в Мароко и Тунис. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция се водят около посолството на САЩ в Йемен.

Според информация на АФП разгневената тълпа е успяла за кратко да пробие кордона за сигурност около комплекса и да нахлуе в част от посолството, преди йеменските сили за сигурност да ги отблъснат, предаде bTV.

Полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия срещу демонстрантите. Органите на реда съобщават за опожарени дипломатически автомобили.

От сряда вечерта сблъсъци между полиция и демонстранти се водят спорадично и в района на посолството на САЩ в Кайро.

Демонстранти се събраха и пред дипломатическите мисии на САЩ в Мароко и Тунис.

Спонтанните протести, които избухнаха в редица арабски държави в сряда, бяха предизвикани от противоречив документален филм на режисьор от американско-израелски произход. Според мюсюлманите лентата поругава името на пророка Мохамед.

Филмът, озаглавен „Невинността на мюсюлманите“, е сниман в САЩ, с бюджет от 5 млн. долара.

В интервю за вестник „Уолстрийт Джърнал“ режисьорът и продуцент на лентата – Сам Бейсил, разказва, че средствата са били събрани от „стотина влиятелни евреи“, без да разкрива имената им.

В същото интервю Бейсил заявява, че „ислямът е раково заболяване“ и уточнява, че филмът му е с политически, а не с религиозен характер.

САЩ обявиха затягане на мерките за сигурност около дипломатическите си мисии в Азия и Африка в отговор на убийството на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци, които загинаха, след като разгневена тълпа щурмува консулството на САЩ в Бенгази във вторник.

#САЩ #Йемен #полиция #посолство #мисия #Кайро #Мароко #Тунис #Сам Бейсил #Азия #Африка #Либия #Бенгази #Кристофър Стивънс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай