КОВИД по света: Нов антирекорд по починали в САЩ, надигат се протести в Европа (ОБНОВЕНА)

КОВИД по света: Нов антирекорд по починали в САЩ, надигат се протести в Европа (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Празничната суматоха преди Коледа в големите европейски градове е обичайна. Но не във всички страни. Някои, като Дания, Холандия и Германия, с 952 смъртни случая през последните 24 часа, затегнаха ограниченията, като затвориха училища, несъществени магазини, барове и ресторанти, спортни зали или места за отдих и култура, съобщава „Евронюз“.

Във Великобритания баровете, ресторантите и спортните зали отново се затварят, в Лондон и близките райони. Властите обмислят да затегнат мерките през Коледните празници, вместо да ги отпуснат.

Във Франция гневът на най-засегнатите сектори нараства. Търговци, ресторантьори и хотелиери протестират срещу закриването на бизнеса си. Този вторник артистите и професионалистите в областта на културата и развлеченията излязоха на улицата. Във Франция частичната блокада е премахната, но е наложен полицейски час от осем следобед. Художници и специалисти по развлечения заплашват да се обърнат към съда, за да принудят правителството да им позволи да отворят отново.

"Ние не разбираме, има неравенства по отношение на магазините, метрото, местата за поклонение ... И тогава се оказваме на улицата, но в лошия смисъл на думата. Така че сме затворени малко навсякъде, в главата, в душата и в духа ", казва Паскал Льо Генен, актьор и режисьор.

„Минаха месеци и месеци от първото затваряне, така че наистина има много важна опасност в сектора за художниците, за техниците, които ще загубят работата си за дълго време,“ казва Вероник Велин, заместник-директор на новия театър от Монтрьой.

В Украйна дори е имало епизоди на насилие. Имаше сблъсъци между полицията и протестиращите по време на протест на бизнесмени от малкия бизнес, които разкритикуваха мерките срещу COVID-19, обявени от правителството. Около 40 полицаи бяха ранени. Училищата, несъществените фирми и спортните зали ще затворят от 8 януари.

"Ние сме заложниците на дадена игра. Разбираме го и не ни харесва. От повече от година искаме да бъдем изслушани и те ни оставиха на собствените си сили", казва Виктор Величко, собственик на малък бизнес.

Правителствата опитват да жонглират, за да се опитат да намерят баланс между здравето и икономиката. Нещо, което става все по-трудно.

Германия ще започне ваксинацията на населението срещу Covid-19 на 27 декември. Първо ще бъдат ваксинирани обитателите на старческите домове, предадоха Франс прес и ТАСС. Решението е взето на заседание на федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан и колегите му от 16-те германски провинции.

Много вероятно е ваксинацията в целия Европейски съюз, на който Германия е ротационен председател, да започне на 27 декември, отбелязва АФП.

Под германски натиск Европейската агенция по лекарствата обяви, че ще вземе решението за одобряване на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" на 21 декември - с една седмица по-рано от планираното.

Общо близо 23 500 души са починали в Германия от усложнения, предизвикани от коронавируса. Заразените в страната са близо 1 милион и 380 хиляди.

Ваксинацията срещу Covid-19 във Франция ще започне през последната седмица на декември, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от Франс прес.

На първия етап ще бъдат ваксинирани рисковите групи - възрастните, уязвимите и някои здравни работници.

Кастекс очаква неприоритетните групи да бъдат ваксинирани в "края на пролетта".

Франция е поръчала общо около 200 милиона дози, достатъчни за ваксинирането на 100 милиона души.

В страната са регистрирани над 2 милиона и 400 хиляди заразени, а общият брой на смъртните случаи надхвърли 59 хиляди и 300.

Сега заради пандемията в страната е в сила полицейски час през нощта.

Бившият президент на Швейцария Флавио Коти почина от COVID-19, предаде Франс прес. Коти е бил също министър на външните и на вътрешните работи.

81-годишният бивш швейцарски президент е починал в болница в южния град Локарно, в италианскоговорящия кантон Тичино, "след усложнения, дължащи се на коронавируса", съобщи местен вестник.
 

Юрист по образование, Флавио Коти бе член на християндемократическата партия в Тичино. Той прекара 12 години във федералното правителство от 1987 до 1999 г. - период, през който на два пъти зае президентския пост на ротационен принцип - през 1991 и 1998 г.

Вчера швейцарските здравни власти съобщиха, цитирани от ТАСС, за над 5600 нови случая на коронавирус и 89 починали през последното денонощие.

Общият брой на заразените, регистрирани в страната с население от повече от 8,5 милиона души, доближава 395 хиляди. Смъртните случаи са почти 5800.

САЩ регистрира рекордните над 3700 починали от COVID-19 през последното денонощие. Новозаразените пък са 250 000. От повече от месец страната е изправена пред нова вълна на коронавируса.

Според здравните власти тя е резултат от пътуванията на американците по време на дългия уикенд около Деня на благодарността в края на ноември. Междувременно стана ясно, че вицепрезидентът Майк Пенс ще се ваксинира срещу вируса утре. Избраният за президент Джо Байдън, който ще заеме поста следващия месец, ще се ваксинира най-рано другата седмица. 

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще се ваксинира срещу Covid-19 най-рано другата седмица, предадоха световните агенции. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще направи това утре. В кратко комюнике Белият дом съобщи, че 61-годишният Пенс и съпругата му Карън ще се ваксинират, за да "засилят доверието" на американците във ваксините.

Президентът Доналд Тръмп, който по-рано тази година се зарази с коронавирус, не е дал индикации кога би могъл да се ваксинира, отбелязва Франс прес. Говорителка на Тръмп заяви, че той е "готов да се ваксинира и ще го направи веднага щом медицинският му екип сметне това за уместно". Тя обаче подчерта, че приоритет за Тръмп са работниците на първа линия.

Масовата ваксинация в САЩ започна в понеделник, след като Агенция за храните и лекарствата на страната одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". Очаква се агенцията да одобри втора ваксина - на компанията Модерна, до края на тази седмица.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, като са на първо място в света по брой заразени и починали, посочва ТАСС. По данни на университета "Джон Хопкинс" в страната са регистрирани близо 17 милиона случая на коронавирус. Над 307 хиляди души са починали.

В Аляска е регистриран случай на силна алергична реакция след поставянето на ваксина срещу Covid-19.

Самоличността на жената, която е медицински работник, не се разкрива. Знае се, че е била настанена в болница. Не е известно тя да има алергии.

Във  Великобритания, която първа в света одобри ваксината на „Пфайзер и „Бионтех“, заради два случая на лош отговор след инжекцията здравните власти съветват тя да не се прилага на хора със „силни алергични реакции“ в миналото.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че е готов да бъде публично ваксиниран срещу COVID-19, съобщава РИА Новости.

„Ще ваксинирам, въпреки че тялото ми съдържа антитела срещу вируса. Ще го направя, и ако се появи възможност, ще го направя публично. Съветвам други известни участници в политическия живот да го правят публично“, се казва в съобщението на милиардера.
 

Бившият премиер бе диагностициран с COVID-19 на 2 септември, след което бе хоспитализиран с двустранна пневмония на ранен етап. Берлускони бе изпитан на 14 септември. Италианските медии съобщиха, че на 26 септември Берлускони все още е бил положителен за коронавирус.

Виетнам започна изпитания на собствена ваксина срещу коронавирус върху доброволци. Това ще се осъществява във военномедицинския университет в Ханой. Ще се тества „Nanocovax“, която е на виетнамската фармацевтична компания „Nanogen“, съобщи държавната информационна агенция ВНА, цитирана от БГНЕС. 

През 2020 г. три виетнамски производители на ваксини започнаха да разработват интензивно свои препарати. Всички са приключили цикъла на изпитания върху животни, се казва в съобщението.

Швеция се бори с втора вълна

Въпреки по-строгия тон на властите и новите ограничения Швеция, която вече е добре известна с по-меките си мерки срещу Covid-19, се бори да обуздае втора вълна, която смяташе, че може да избегне, пише АФП.

Столицата Стокхолм отново е епицентър на пандемия и тази седмица жителите с медицинско образование бяха призовани да помогнат на здравната система.

Ларс Фалк, лекар в интензивното отделение на болница в Стокхолм, заяви, че втората вълна е ударила много по-сериозно от очакваното. Имахме три различни сценария от Агенцията за обществено здраве тази седмица. Подготвяхме се за най-лошото, а то се оказа двойно по-лошо“, каза той, цитиран от БНР.

Общият брой на смъртните случаи, свързвани с коронавирус в страната с около 10,3 млн. души население, достигна 7802. Над 1800 от тях са от началото на ноември.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници