КОВИД по света: Тръмп отхвърли плана за ранни ваксини в Белия дом (ОБНОВЕНА)

КОВИД по света: Тръмп отхвърли плана за ранни ваксини в Белия дом (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Ефективността на руската ваксина „Спутник V“ срещу тежките случаи на коронавирус е 100%, се казва в съобщение на Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ), предава ТАСС.

„Ефективността на ваксината Спутник V срещу тежки случаи на коронавирусна инфекция е 100%. Сред потвърдените случаи на коронавирусна инфекция са регистрирани 20 тежки случая на заболяването в групата на плацебо, докато в групата, получавала ваксината, няма тежки случаи на заболяването“, се отбелязва в съобщението.

Отбелязва се, че към 14 декември в хода на клиничните изпитания в Русия са били ваксинирани над 26 хиляди доброволци. В момента клинични изпитания се провеждат и в Беларус, Обединените арабски емирства, Венесуела и редица други страни, както и във втората и третата фаза в Индия.

Към 14 декември проучването не разкрива непредвидени нежелателни явления. Някои от ваксинираните са имали краткосрочни нежелателни явления, като болка на мястото на инжектиране, грипоподобен синдром, включително температура, слабост, умора и главоболие.

Въз основа на получените данни създателите на руската ваксина „Спутник V“ ще подадат документи за ускорена регистрация на ваксината в различни страни. Също така данните, получени по време на изследването, ще бъдат публикувани от изследователския екип Института Гамалея в едно от водещите международни рецензирани медицински списания.

Американският президент Доналд Тръмп казва, че е променил плана за длъжностните лица на Белия дом да получат ваксина срещу коронавирус през следващите дни.

Длъжностни лица заявиха, че висши членове на администрацията на Тръмп ще бъдат сред първите, които ще получат удара Pfizer / BioNTech

Но по-късно г-н Тръмп написа в Twitter, че хората, работещи в Белия дом, "трябва да получат ваксината малко по-късно ... освен ако не е изрично необходимо".

САЩ ще започнат въвеждането на ваксината в понеделник.

Ваксината предлага до 95% защита срещу Covid-19.

Първите три милиона дози се разпределят на десетки места във всички 50 щата в САЩ. 

САЩ са изправени пред мрачна зима на фона на най-лошата вирусна вълна досега

Новините в неделя, че служителите на Белия дом ще бъдат сред първите ваксинирани, предизвикаха критики в социалните медии. Не беше ясно защо Тръмп реши да промени плановете или какъв ефект ще има върху усилията на правителството да защити висшите служители.

Смъртността от коронавирус рязко нараства от ноември в САЩ, като в събота се отчита световно рекордно ежедневно увеличение от 3 309.

Разпространението на ваксината е поставено като повратна точка в пандемията на коронавируса, която отне живота на почти 300 000 души в САЩ.

Дози от същата ваксина вече се прилагат във Великобритания . Ваксината Pfizer получи регулаторно одобрение и в Канада, Бахрейн и Саудитска Арабия.

Фармацевтичната компания AstraZeneca ще проведе съвместно изследване с руския научен център "Н. Ф. Гамалея", Руския фонд за преки инвестиции и групата "Р-Фарм" с оглед да комбинира собствената си ваксина срещу коронавируса с руския препарат "Спутник V". Това съобщи клонът на "АстраЗенека" в Русия в комюнике, цитирано от "Франс прес" и ТАСС.

Програмата предвижда оценка доколко е безопасно и доколко създава имунитет комбинираното прилагане на двете ваксини. В изследванията ще участват доброволци над 18 години, посочва британско-шведската компания, пише "Дневник".

Франция ще е с вечерен час за Нова година, съобщи британският "Индипендънт". Ограничението е за часовете от 20 ч. до 8 ч. и влиза в сила от 15 декември. Няма да важи само за Бъдни вечер.

Властите във Франция отказват да облекчат рестрикциите по време на празниците заради високия брой на новозаразени с COVID-19.

Новите случаи в страната не падат под 11 000, а условието за отслабване на мерките бе да са под 5000.

Театрите, киносалоните и музеите няма да бъдат отворени на 15 декември, както беше планирано, добави френският премиер Жан Кастекс.

Правителството на Гърция, от друга страна, обяви днес ограничено облекчаване на мерките по време на коледните празници на фона на нарасналата епидемиологична тежест в страната, пише БГНЕС.

Търговците ще изпълняват поръчките на своите клиенти онлайн, без да могат да пускат посетители в магазините от 13 декември до 7 януари. Църквите ще отварят врати само на Коледа и Богоявление при спазване на всички необходими мерки за защита.

Столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби започна ваксинация срещу новия коронавирус, пет дни след като ОАЕ одобриха ваксината на китайската компания Синофарм, предадоха БТА и Франс прес.

Жителите на Абу Даби вече могат да си уговорят час за имунизация чрез телефонната линия за връзка на здравните служби на столицата.

Местни медии съобщиха, че най-малко 45 болници и клиники са получили ваксината на Синофарм, която според властите на ОАЕ е с 86 процента ефикасност. По този въпрос обаче не са публикувани изследвания от китайска страна, което породи критики за непрозрачност, отбелязва АФП.

В ОАЕ са регистрирани над 186 000 заразени с новия коронавирус, в това число 618 починали.

Гeрмaния щe зaпoчнe вaкcинaциятa cрeщу СОVID-19 вeднaгa cлeд Нoвa гoдинa, зaяви гeрмaнcкият прeзидeнт Фрaнк-Вaлтeр Щaйнмaйeр.

"Изгрaждaт ce или вeчe ca oбoрудвaни cтoтици цeнтрoвe зa вaкcинaция и вeднaгa cлeд Нoвaтa гoдинa тя щe зaпoчнe", кaзa прeзидeнтът.

Кaктo пo-рaнo зaяви гeрмaнcкият кaнцлeр Aнгeлa Мeркeл рeшeниeтo зa oдoбрeниe нa вaкcинaтa cрeщу кoрoнaвируca, рaзрaбoтeнa oт кoнcoрциумa „Пфaйзeр“/„Биoнтeх“ (Pfizеr/BiоNTесh), ce oчaквa нa 29 дeкeмври, cлeд кoeтo щe зaпoчнaт дocтaвкитe и изпoлзвaнeтo ѝ.

 

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници