За неносене на маска: Пловдивчанин с ефективна присъда от 3 месеца затвор и 10 бона глоба

За неносене на маска: Пловдивчанин с ефективна присъда от 3 месеца затвор и 10 бона глоба
A A+ A++ A

25 526 души са получили актове с глоби за неносене на предпазна маска от 13 март досега, други 25 000 са получили предупреждение. Санкцията за физически лица е между 300 и 1000 лева при първо нарушение. Двама души имат и ефективна присъда за неспазване на карантина - от Пловдив и Русе. Те са лишени от свобода за три месеца, лицето от Пловдив има и наложена глоба от 10 000 лв.

Това разказа вътрешният министър Христо Терзийски в ефира на "Тази сутрин" по Нова телевизия. От 1 декември са проверени 1909 търговски обекта, съставени са 19 акта, 5 от които са в София, както и 396 протокола за предупреждение. Те са за неспазване на дистанция и други нарушения. Миналата седмица проверяващите са открили работещо с 40 човека заведение, тази събота - още 3 работещи ресторанта, единият отново с 40 човека. От 500 и 2000 лв. за първо нарушение и до 5 хил. лв. за второ е санкцията за юридически лица.

Терзийски беше категоричен, че ще се ваксинира - и като ръководител, за да даде пример, и по лични убеждения. 11 202 служители на МВР са обявили, че са в готовност да си поставят ваксина. "Това е бърза информация за Националния щаб за ваксиниране, за 3 часа това събрахме, до 21 декември трябва да дадем по-детайлна информация, сигурно ще са повече. Ваксината ще се постави от лекари от Медицински институт на МВР", допълни министърът.

Той припомни, че правителството отпусна 28 млн. лв, за министерството - по 500 лв. на служител и 5 млн. лв. за компютърен томограф, техника за унищожаване на медицински отпадъци в болницата. В момента полицаите са спокойни и работят при нормални условия. Въпреки икономическата криза тази година не се наблюдава ръст на престъпленията, каза още вътрешният министър. Напротив - всички видове престъпления са намалели спрямо миналата година, освен домашното насилие, което се запазва на същите нива.

"Не можем да си позволим полицаи на всеки търговски обект, служителите на охранителната фирма са действали адекватно, има системи за сигурност, камери. Предстоят празници - трябва да сме на местата, където има най-голяма необходимост", добави той.

#мерки #маска #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай