К-19 по света: Протест в Тирана след убийството на мъж, нарушил Covid мерките (ОБНОВЕНА)

К-19 по света: Протест в Тирана след убийството на мъж, нарушил Covid мерките (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Коронавирусните инфекции и свързаните с тях смъртни случаи в Германия вероятно ще продължат да нарастват през следващите седмици, заяви в четвъртък шефът на Института по инфекциозни болести "Роберт Кох" (RKI) - Лотар Вилер, цитиран от Ройтерс.

"Настоящият ръст на инфекциите с Covid-19 е обезпокоителен", каза той по време на пресконференция и допълни: "Ситуацията все още е много сериозна и се е влошила през последната седмица. В момента наблюдаваме нарастване на инфекциите".

Според него скоро може да има нов експоненциален ръст на случаите на Covid-19 в Германия. По време на пресконференцията Вилер предупреди, че изравняването на кривата е "изключително крехко" и че числата продължават да нарастват.

Ръководителят на звеното за наблюдение на RKI, Уте Рексрот, каза, че нарастването на случаите, особено във федералните провинции Тюрингия, Бранденбург и Саксония-Анхалт, е тревожно,

Представените в четвъртък последни данни на института показват, че продължава и рязкото нарастване на броя на жертвите на Covid-19, като през последните 24 часа те са се увеличили с 440 до общо 20 372.

Потвърдените случаи на Covid-19 пък са се увеличили с 23 679 за последното денонощие до общо 1 242 203, поставяйки нов рекорден дневен ръст, според данните на RKI. Предишният рекорд беше поставен на 20-и ноември, когато броят на заразените нарасна с 23 648.

Най-голямата икономика в Европа се намира в частичен локдаун от шест седмици (от 2-ри ноември), като баровете и ресторантите са затворени, но магазините и училищата са отворени. Това спря експоненциалния растеж на коронавируса, но втората вълна на Covid-19 се оказва много по-трудна за укротяване и води до повече жертви от първата вълна, посочва Ройтерс.

От Института по инфекциозни болести "Роберт Кох" посочиха, че ако хората не намалят собствените си контакти с 60%, ще бъде необходимо въвеждането на по-затегнати противоепидемични мерки.

Шефът на RKI Лотар Вилер също така призова хората да не пътуват по време на Коледните празници.

След 5 седмици строга карантина епидемиологичната обстановка в Гърция се подобрява бавно. Въпреки това епидемиолозите настояват да не се отварят дори малките магазини за празниците. Остава в сила забраната за напускане на района по адрес, както и вечерния час от 21.00 часа до 5.00 сутринта. Свободно е движението на товарни камиони през граничните пунктове, съобщи БНР.

Междувременно работна група  за борба с коронавируса на Белия дом посъветва президента на САЩ Доналд Тръмп да възстанови входящите пътувания от Европейския съюз, Великобритания и Бразилия, предаде CNBC.

През март тази година американската администрация ограничи пътуванията за граждани на държави извън САЩ от тези дестинации като част от мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. 

Албанската полиция е разпръснала със сълзотворен газ стотици протестиращи в Тирана срещу убийството на 25-годишен мъж, нарушил противоепидемичната забраната за излизане навън в нощните часове, предаде Ройтерс.

Мъжът е загинал в ранните сутрешни часове вчера след, както съобщават властите, "прекомерна употреба на сила от страна на полицай".

Броят на хората, починали за един ден в Съединените щати от последиците от болестта, причинена от новия коронавирус, е достигнал най-високото ниво в цялата пандемия, съобщава The New York Times.

Според данните в сряда в резултат на усложнения, причинени от COVID-19, в САЩ са починали 3011 души. Предишният връх беше потвърден на 3 декември - 2879 смъртни случая. На 15 април в рамките на 24 часа 2752 души станаха жертви на коронавируса.

Според университета „Джонс Хопкинс“, който изчислява въз основа на информация от международни организации, федерални и местни власти, в САЩ са регистрирани над 15,3 милиона случая на инфекция, 289 283 души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя.

Полицията първо съобщи, че мъжът, който според някои медии се казва Клодиан Раша, не се подчинил на полицейско нареждане да спре и че носел оръжие. Впоследствие полицията заяви, че той носел предмет, който обаче не бил оръжие.

Протестиращите настояха за оставката на вътрешния министър, замеряха сградата на министерството с различни предмети и запалиха коледни дървета преди да бъдат разпръснати от полицията.

Двама полицаи и един журналист са леко ранени.

Полицаят, която е застрелял Раша, е арестуван и се води разследване.

Албанският премиер Еди Рама е в САЩ, където днес се срещна с представители на фармацевтичната компания „Пфайзер“ и обсъди с тях доставки на ваксината им срещу новия коронавирус за Албания.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници