Македония пуска влакове за България

Македония пуска влакове за България
Македония ще започне строителството на жп линията до границата с България през 2013 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Македония ще започне строителството на жп линията до границата с България през 2013 година, заяви македонският министър на транспорта Миле Янакиевски.

В края на следващата 2012 година ще започне реконструкцията на жп линията от Куманово до Делаковце, а от началото на 2013 година – и до българската граница, предаде БГНЕС.

„Вече са готови всички изследвания. От 2013 година очаквам да започне строителството и до границата с България. Този проект е съгласуван с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие“, обясни Янакиевски.

България и Македония са може би единствените държави на Балканския полуостров, а и в цяла Европа, които все още не се свързани с железопътна линия.

Причините за това трябва да се търсят в историята и усложнените българо-сръбски отношения през целия ХХ век, когато Македония бе превърната в „ябълка на раздора“ между двете държави.

След разпадането на Югославия през 1991 г. многократно въпросът за изграждането на жп линия е повдиган, но така и не се стигна до по-конкретни резултати в тази посока.

#Македония #България #жп линия #Министър на транспорта #Миле Янакиевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници