Обама праща пехотинци в Либия заради убийствата

Обама праща пехотинци в Либия заради убийствата
Американският президент Барак Обама и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ изпращат в Либия елитен екип от морски пехотинци, които трябва да подсилят охраната на американските дипломатически обекти, съобщи правителствен източник.

Решението 50-членният екип от антитерористи да бъде изпратен в Либия бе взето часове, след като ислямисти нападнаха и опожариха сградата на американското консулство в Бенгази, а посланикът на САЩ Кристофър Стивънс бе убит, предаде АП, цитирана от БТА.

Заедно с него загинаха двама от охранителите му и един служител на консулството.

Морските пехотинци са членове на специално подразделение за борба с тероризма към американските ВМС на САЩ.

Задачата на това подразделение е да реагира в много кратки срокове на терористични заплахи за американски дипломатически обекти в чужбина.

В специална декларация президентът на САЩ Барак Обама осъди остро смъртоносната атака и нареди да се засилят мерките за сигурност в американските дипломатически представителства по света.

„Наредих на моето правителство да използва всички необходими ресурси, за да засили сигурността на нашия персонал в Либия, както и сигурността на нашите дипломатически представителства по света", заяви той.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отдаде почит към паметта на убития Кристофър Стивънс, като отбеляза неговата 20-годишна дипломатическа служба и отдадеността му към либийския народ, предаде ДПА.

„Когато се разгърна конфликтът в Либия, Крис беше един от първите американци в Бенгази", каза ръководителят на американската дипломация.

Тя подчерта, че Стивънс с риск за живота си е помагал всекидневно на либийците да положат основите на своята нова свободна държава.

Клинтън спомена и името на Шон Смит, експерт по информационно обслужване с 10-годишен дипломатически стаж, който е сред убитите.

Тя не посочи имената на другите двама загинали американци, защото семействата им още не са уведомени.

Държавният секретар заклейми като „злонамерено" това нападение срещу хора, ангажирали се да помогнат на либийците да имат по-добро бъдеще.

Френският президент Франсоа Оланд също осъди кръвопролитното нападение срещу консулството и го нарече „отблъскващо" престъпление.

Оланд призова правителството на Либия да направи всичко, за да открие отговорните за атаката и да ги изправи пред правосъдието, предаде „Ройтерс".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пък каза в разпространено в Брюксел изявление по повод случилото се в Бенгази, че „такова насилие не може да бъда оправдано с нищо" и че важното сега е либийският народ да продължи пътя си към мирно, сигурно и демократично бъдеще", предаде ДПА.

ИТАР-ТАСС цитира думи на италианския министър на външните работи Джулио Мария Терци ди Сант'Агата, че Италия „сурово и с негодувание" осъжда терористичния акт в Бенгази и изразява дълбока солидарност с правителството и народа на САЩ.

Междувременно председателят на либийския парламент Мохамад Магариф заяви, че атентатът срещу консулството на САЩ е дело на привърженици на сваления от власт Муамар Кадафи, допълва ДПА.

„Поднасяме нашите извинения на САЩ, американския народ и целия свят за това, което се случи", каза Магариф.

#Барак Обама #Президент на САЩ #Либия #Триполи #САЩ #Кристофър Стивънс #Бенгази #Хилари Клинтън #държавен секретар на САЩ #Франсоа Оланд #Президент на Франция #НАТО #Франция #Андерс Фог Расмусен #генерален секретар на НАТО #Италия #Муамар Кадафи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници