COVID-19 по света: Зимният туристически сезон в Гърция е застрашен от провал (ОБНОВЕНА)

COVID-19 по света: Зимният туристически сезон в Гърция е застрашен от провал (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Европа продължава да е в плен на втората вълна от COVID-19. И докато редица страни се готвят да въведат нови ограничения, Великобритания става първата в света, която ще приложи ваксината на „Пфайзър” и „БиоенТех”.

Препаратът срещу COVID-19 вече започна да пристига в британските болници, а от утре в страната започва и спешното ваксиниране. Първи ще бъдат хората над 80-годишна възраст, както и медиците на първа линия. Ваксина ще получат още служителите и обитателите на домовете за стари хора.

"Невероятно е, наистина. Не мога да ги взема в ръка, защото са - 70 градуса, но да знам, че ваксините са тук и ние ще сме сред първите в страната, които ги получават и първите в света... Наистина е невероятно. Толкова съм горда", заяви Луиз Кууглан, фармацевт в здравната служба на Лондон.

"Pfizer" ще произведе само половината от планираните дози ваксини поради проблеми с веригата за доставки, съобщи "Фокс Нюз". "Разширяването на веригата за доставки на суровини за ваксината отне по-дълго от очакваното време. Важно е също така да се подчертае, че резултатите от клиничните тестове закъсняват от първоначално планираното", каза говорител на компанията.

"Pfizer" и германският й партньор "BioNTech" се надяваха да произведат 100 милиона ваксини до края на годината, но броят на планираните дози сега е намален наполовина - на 50 милиона.

"Pfizer" получава суровини от доставчици в САЩ и Европа. Разширяването на производството на компоненти за ваксината миналия месец се оказа предизвикателство. В този момент компанията очаква също все още резултатите от последните тестове, заявява производителят.

Компанията не уточни какви компоненти за производството липсват. Ваксините обикновено съдържат материали, които включват антивирусни агенти, антисептични течности, стерилна вода и ДНК елементи от самия вирус, които не причиняват тежки симптоми, но задействат имунната система да произвежда антитела.

Масова ваксинация в Москва

В Москва започна масова ваксинация срещу COVID-19 с разработената в Русия ваксина СПУТНИК-V. Ваксинацията е доброволна и безплатна. Тя е дълбокозамразена и преди поставяне трябва да се размрази. Организмът добива имунитет 42 дни след първото поставяне. Предимство имат хората, изложени на най-голяма опасност от заразяване - лекари, учители и социални работници.

Според данните на руските здравни власти, по време на тестовете на СПУТНИК-V едва 1,5 процента от доброволците са се разболели от COVID-19, съобщи БНТ.

Швейцария реши да остави ски-курортите си отворени, но обяви по-строги ограничителни мерки срещу коронавируса, включително забрана за пеене извън семейна обстановка и в училищата. Страната избра различен подход от съседните - Италия, Франция и Германия, които искат спиране на зимните спортове през коледно-новогодишните празници, а Австрия направи ски ваканциите практически невъзможни. Швейцарските зимни курорти могат да работят след 22 декември само с одобрение на властите. От 9-ти декември закритият транспорт, включително кабинкови лифтове и влакове ще може да работи с капацитет две трети.

Австрия започна масово доброволно тестване на населението за COVID-19. Началото беше в три от деветте провинции на страната, включително Виена. Целта е откриване на възможно повече заразени преди семейните събирания за Коледните празници. Масови тестове проведе и съседна Словакия, но там те бяха задължителни.

Сръбският премиер Ана Брнабич откри в Белград новопостроена болница с хиляди легла за пациенти с коронавирус. Лечебното заведение разполага с интензивно отделение за 250 болни на спомагателно дишане. На 15 декември ще бъде открита COVID болница и в Крушевац. Междувременно Сърбия получи 20 дози от руската ваксина "Спутник" за лабораторни тестове.

Гробищният парк в Солун разкрива нови парцели за жертвите на коронавируса. Вторият по големина гръцки град трайно има повече заразени от столицата Атина. Гърция удължи до 14 декември затварянето на страната. Болниците в Северна Гърция са препълнени.

Зимният туризъм в Гърция е застрашен от провал заради въведените ограничителни мерки в страната. Заради забраната за движение между отделните райони, любителите на зимните спортове се отказват да пътуват и извън Гърция за празниците.

Гръцките зимни курорти остават без туристи тази зима, съобщават собственици на хотели. И ограничените резервации за новогодишните празници вече са анулирани, след няколко изявления на говорителя на правителството, че епидемологичната обстановка в страната не позволява да се премахне ограничението за напускане на района по местоживеене.

Любителите на зимните спортове също не могат да пътуват в чужбина и се отказват от резервациите, съобщават от туристическите агенции.

След труден летен сезон гръцкият туризъм навлиза и в нулев зимен, коментират от Асоциацията на хотелиерите в Гърция.

Собствениците на хотели смятат, че ако се позволи да се извършва бърз тест за Covid-19 при пристигане на туристи, все пак клиенти ще има. Правителството не приема този вариант като гаранция за сигурността на туристите.

Преговорите между гръцките туристически агенции и световните туроператори за сега се водят при условие, че скоро ще започне масово ваксиниране, съобщават от туристическия сектор. Обмисля се нова формула за активизиране при оптимална сигурност на религиозния туризъм в Гърция, който предоставя голяма част от приходите.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън не планира ваксинирането на американците срещу Covid-19 да бъде задължително, предадоха световните агенции. На пресконференция в своя щаб в Уилмингтън, щата Делауер, Байдън каза и че не възнамерява да въведе задължително носене на маски в цялата страна. В същото време той припомни, че след като положи клетва като президент на 20 януари, ще призове американците да носят маска поне 100 дни след церемонията по встъпването му в длъжност, съобщи БНР.

В Съединените щати през почивните дни бяха регистрирани два нови рекорда - на заразени с Covid-19, както и на починали вследствие на вируса. Само за ден броят на новозаразените достигна почти 230 хиляди, а на смъртните случаи - малко над 2500.

Очакват се нови пикове тази седмица. Причината - в края ноември милиони американци пътуваха за Деня на благодарността въпреки предупрежденията на властите и експертите.

В продължение на две седмици Съединените щати регистрират поне две хиляди смъртни случаи на ден – ниво, подобно на това в началото при първата вълна застигнала страната през пролетта.

Въпреки наличието на ваксини експерти предупреждават, че опасността няма да отмине скоро като се има предвид, че не всеки ще може да се ваксинира в следващите няколко седмици, които се очаква да са критични. Властите тук все още не са дали зелена светлина за наличните ваксини и очакванията са това да стане по-късно този месец.

Междувременно президентът Доналд Тръмп обяви, че личният му адвокат Руди Джулиани е дал положителен тест за Covid-19. Това е поредният случай на заразен в личното обкръжение на Тръмп, където носенето на маски е рядкост. По информации на Ню Йорк Таймс и Ей Би Си 76-годишният бивш кмет на Ню Йорк е бил приет в болница във Вашингтон.

През изминалите няколко дни Джулиани обикаляше страната в ролята на водеща фигура в опитите на Тръмп за обръщане резултатите от изборите за президент, спечелени от Джо Байдън.

Кампанията на президента до момента не е представила доказателства за твърденията си, че изборите са били опорочени.

По време на обиколките си като адвокат на Тръмп Джулиани бе забелязван често без маска, включително и в сряда. Тогава той беше в местното събрание на щата Мичигън за изслушване, продължило над четири часа.

Междувременно в Калифорния влизат в сила нови ограничения заради пандемията. Две трети от жителите на американския щат попадат под действието на правилото за стоене по домовете, което продължава до Коледа и не позволява събиране на хора от различни домакинства.

Налага се и затваряне на бизнеси. Магазините за храни имат разрешение да останат отворени, но ще работят с 20 процента капацитет. С нарастването броя на заразените в Калифорния от болници се посочва за намаляване броя на леглата в интензивните отделения.

Унгария ще остави в сила ограниченията с цел овладяване на разпространението на коронавируса, включително полицейския през нощта, до 11 януари, заяви днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Той съобщи също във видеообръщение във Фейсбук, че тази година няма да има тържества за Нова година.

На 11 ноември Унгария наложи частична карантина, включително затваряне на средните училища, университетите и ресторантите, след като броят на новите случаи на коронавирус и на починалите от причиняваното от него заболяване КОВИД-19 нарасна до най-високите си равнища от началото на пандемията.

Унгарските здравни власти съобщиха днес за 3870 новозаразени и 116 починали през последното денонощие. Така общият брой на заразените в страната надхвърли 254 хиляди. 5984 човека са починали.

Близо 8000 пациенти с КОВИД-19 се лекуват в унгарски болници. 674 от тях са на апаратно дишане - това поставя на изпитание здравната система на страната.

"Решението е във ваксината, която вече се задава на хоризонта", заяви Орбан и добави:"Работим за това унгарците да са сред първите, получили ваксини."

По-рано днес унгарският министър на човешките ресурси Миклош Кашлер каза, че между 3000 и 5000 унгарци може да вземат участие в клиничните изпитания на руската ваксина срещу КОВИД-19 "Спутник V", отбелязва Ройтерс.

Унгария е поръчала също над 12 милиона дози ваксини от западни фармацевтични компании и преговаря с Китай и Израел за потенциални доставки.

Датските власти ще въведат допълнителни ограничителни мерки в някои части на страната, за да овладеят ръста на новозаразените с коронавирус, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Ресторантите, баровете, кафенетата, фитнес залите, библиотеките, музеите, кината и други културни обекти ще трябва да затворят на 9 декември в 38 от 98 общини, включително в столицата Копенхаген и два други големи града. Учениците от средните училища и гимназиите и студентите в университетите ще преминат на дистанционно обучение също от сряда, съобщи днес правителството.

"Броят на инфекциите е много висок и ситуацията е доста тревожна. Съответно трябва да вземем мерки за поставяне на (броя на новозаразените) и на епидемията под контрол", каза на пресконференция министър-председателката Мете Фредериксен, която призова датчаните да не се събират на групи от повече от 10 души за празнуване на Коледа и Нова година.

"Навлизаме в нова фаза на епидемията. Това е фаза, когато виждаме все по-бърз ръст на кривите на инфекцията", заяви министърът на здравеопазването Магнус Хойнике.

Датският премиер спомена снощи във видеообръщение в социалните мрежи за "въвеждане на целенасочена и географски ограничена частична карантина".

Новите мерки се отнасят за най-тежко засегнатите от епидемията райони - столицата Копенхаген и предградията й, както и два други големи датски града - Орхус и Одензе. В тези зони живее почти половината от наброяващото 5,8 милиона души население на страната.

През последните 24 часа Дания е регистрирала 2026 нови случая на коронавирус при направени повече от 78 000 теста, а в болница са настанени 328 пациенти. Здравният министър прогнозира, че броят на хоспитализираните вероятно ще нарасне до 400 през идната седмица.

Новите ограничения ще бъдат в сила до 3 януари. Срокът на въведените по-рано общонационални рестрикции ще бъде удължен до март, посочва Ройтерс.

Канцлерът Ангела Меркел каза в понеделник на колегите от своята партия, че съществуващите ограничителни мерки в Германия няма да бъдат достатъчни, за да премиен страната през зимата, заявиха участници в срещата, цитирани от Ройтерс.

"Да разчитаме на надеждата няма да ни помогне", каза тя на депутати от нейния консервативен блок по време на дискусия за нарастващия брой случаи на коронавирус в Германия.

Канцлерът Меркел посочи пред партийните колеги, че съществуващите мерки за блокиране - със затворени барове и ресторанти, и с магазини, допускащи ограничен брой пазаруващи - са твърде меки, за да се овладее вирусът.

"Ситуацията става много сериозна: тези мерки няма да са достатъчни, за да ни прекарат през зимата", цитират Меркел участници на срещата, което е намек, че ще е необходимо допълнително затягане на противоепидемичните ограничения.

Частичният локдаун и правилата за социално дистанциране, въведени от началото на ноември, забавиха, но не спряха разпространението на коронавирусната инфекция в Германия.

Според информация на "Билд" от тази среща, Ангела Меркел е настояла за въвеждане на по-стриктни мерки, веднага след Коледните празници.

Новите мерки, които канцлерът планира да предложи на среща на федералните правителства по-късно тази седмица, включват затваряне на всичките магазини за търговия на дребно от 27-и декември до 3-ти януари.

Маркус Содер, премиер на южната провинция Бавария, която е с най-висок брой жертви в страната, заяви, че е сигурен, че регионалните и националните лидери ще се споразумеят за по-строги мерки преди Коледа. Преди това се бяха договорили да не преразглеждат правилата за блокиране преди 10 януари.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници