Русия: По-евтин газ за Молдова, ако скъса с ЕС

Русия: По-евтин газ за Молдова, ако скъса с ЕС
Премиерът на Молдова Влад Филат. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия предложи на Молдова да намали цената на природния газ, ако тази страна се откаже от енергийното сътрудничество с Евросъюза, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Предложението е молдовската страна да денонсира протокола за присъединяване към договора за енергийно сътрудничество с ЕС. Това е условието да бъде обсъден въпросът за намаляване на газа“, заяви Новак по време на визита на молдовския премиер Влад Филат в Москва, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Молдова иска цената да бъде намалена с 30% в момент, когато премиерът на бившата съветска република се срещна във вторник вечерта с колегата си Дмитрий Медведев, а в сряда с президента Владимир Путин.

Тези преговори съвпадат с остра схватка между Европейската комисия и Русия за цените и условията, при които руският газов гигант „Газпром“ оперира на европейския пазар.

Миналата седмица ЕК започна официално разследване срещу „Газпром“ за нарушаване на правилата на конкуренцията.

#Русия #Молдова #газ #Газпром #Европейската комисия #ЕК #Евросъюз #министър на енергетиката на Русия #Александър Новак #Влад Филат #Москва #Дмитрий Медведев #премиер на Русия #Владимир Путин #президент на Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници